Българската народна банка изпрати днес предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. От Банката предлагат в НК да бъдат добавени още два члена, с които да се криминализира разпространението на слухове и невярна информация срещу финансови институции.

Предложението гласи следното:

„В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:

Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева“, съобщават от банката и припомнят, че това съответства с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава.