Само дни след като ви представихме 10 факта за Корпоративна търговска банка, днес ще се спрем на Първа инвестиционна банка. Трезорът е третата по големина банка в страната, като наскоро чества и 20 години от създаването си.

Ето и 10 факта за Първа инвестиционна банка (ПИБ):

1. Първа инвестиционна банка АД е учредена на 8 октомври 1993 г. в София. ПИБ получава пълен банков лиценз за осъществяване на операции в България и в чужбина.

2. Основни акционери в банката днес са Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, притежаващи по 42.5% от капитала на Първа инвестиционна банка.

3. През първото тримесечие на 2014 г. официално бе разрешено от БНБ и вписано в Търговски регистър вливането на МКБ Юнионбанк в ПИБ. С това Първа инвестиционна банка зае третата позиция сред най-големите български банки, като активите й достигат 8.8 млрд. лв..

4. Коефициентът на капиталова адекватност на ПИБ към края на март е 15.73%, или доста повече от изискването за 12% на централната ни банка. Адекватността на капитала от първи ред е 14.16%.

5. Първа инвестиционна банка разполага с 190 клона.

6. Банката осъществи най-голямото до момента първично публично предлагане в историята на Българска фондова борса. Приключилата през май 2007 г. подписка успя да набере 107 млн. лв. свеж ресурс.

6. ПИБ има 13.75% пазарен дял (5.5 млрд. лв.) при депозитите на граждани и домакинства, което й отрежда второто място в страната след Банка ДСК. Заедно със спестяванията на фирмите те нарастват до 7.99 млрд. лв.

7. Раздадените кредити от Първа инвестиционна банка към 31 март са за над 6.5 млрд. лв. От тях 1.29 млрд. лв. са на граждани и домакинства.

8. От ПИБ най-често теглим жилищни кредити в евро и потребителски заеми в лева, сочат данни на централната ни банка. Фирмите се кредитират основно в евро.

9. Печалбата на банката за първите три месеца на 2014 г. възлиза на 2.75 млн. лв.

10. През 2010 г. банката регистрира своя милионен клиент.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.