В днешно време с думата "пентхаус" означават луксозни и скъпи мезонети с панорамна гледка, които дълго време запазват своята висока цена и не се продават, тъй като собствениците им гледат на тях като на дългосрочна инвестиция. Да притежаваш някой от тези имоти е повече от лукс и всяка осъществена сделка се смята за огромен успех за пазара.

Вижте още: Това е най-скъпият апартамент в Лас Вегас

Два от петте най-скъпи мезонета в света се намират в Обединеното кралство. Според международни анализатори основните купувачи на луксозни имоти в последните години остават руснаците. В Лондон почти всеки шест купувач по сделка на стойност над 6 милиона паунда е родом от Русия, постсъветското пространство и страните от бившия Източен блок. Зад най-скъпите покупки често стоят руснаци, украинци и граждани на Казахстан. Нека видим и кои са петте най-скъпи обекта на този вид имоти:

City Spire

Ню Йорк, САЩ

Цена: 100 млн. д олара

Мезонетът на три нива е с площ 745 кв. м. Той заема от 73-тия до 75-тия етаж в един от най-високите небостъргачи в Ню Йорк - City Spire. Този мезонет има формата на осмоъгълник с шест спални, девет бани, трапезария, винарска изба и три кръгли тераси с 280 кв. м обща площ, които са признати от най-високите частни тераси в града.

От тях се вижда Сентрал парк, Емпайър Стейтс Билдинг и Манхатън. С продажбата му се занимава Рафаел де Ниро, син на актьора Робърт Де Ниро Този мезонет е купен през 1993 година и му е направен ремонт за 4.5 милиона долара.

Penthouse # 1в One Hyde Park

Лондон, Великобритания

Цена: 230 млн. долара

Продажбата на този мезонет се превърна в рекорд за британския пазар на недвижими имоти през 2011 година. Най-богатият гражданин на Украйна, бизнесменът Ринат Ахметов, придоби в One Hyde Park два апартамента с обща стойност от 230 млн. долара и ги обедини в един мезонет на три нива. Според брокери, Ринат Ахметов е инвестира 100 милиона долара за ремонтаМезонетът разполага по слухове със собствен киносалон, конферентни зали, 21-метров плувен басейн, фитнес център, винарска изба, библиотека, игрище за скуош, голф симулатор за голф и непрекъсните услуги на персонала от хотела Mandarin Oriental.

Penthouse # 2 в One Hyde Park

Лондон, Великобритания

Цена: 235 милиона долара

Най-скъпият мезонет в жилищен комплекс One Hyde Park е бил продаден за 235 милиона долара през юни 2014 година. Това е нов рекорд за всички времена за пазара на недвижими имоти в Обединеното кралство. Имотът е с площ 1 500 квадратни метра - лукс и акцент върху безопасността. Например, във фоайето има 6-метров полилей от най-големите кристали Сваровски, покритата стълба е по поръчка от Дания, настилките са италиански мрамор Rhino White и Noir Saint Laurent. В една от тоалетните има кранове, изработени от френски стъкло Lalique, чекмедже и тоалетки с огледало, оборудвани с отоплителна система, за да бъдат кърпите винаги топли. Всички прозорци са с бронирани стъкла, има специална стая-сейф, където можете да потърсите убежище в случай на нападение, във всеки асансьор има скенер ретина. Климатикът и системата за пречистване на въздуха може да защитят обитателите дори и в случай на газова атака.

Tour Odeon

Avenue De L'Annonciade, Монте Карло, Монако

Цена: 250 млн. долара

Мезонетът, който зае второ място в класацията, се намира в жилищната част на комплекс Tour Odeon, най-високата сграда в Монако, и е обект на първичния пазар на Монако. Размерът на мезонета на 5 нива е 3300 кв. м. Той разполага с традиционните дневни, спални, дрешници и СПА-зона.

На покрива има плувен басейн с водна пързалка и фитнес зала. Интериорът на мезонета може да се нарече едновременно модерен и екстравагантен. Например, една стая е украсена с позлатени колони, друга - сребърни, трета – с мрамор. В довършителните работи на мезонета са използвани около десет различни интериорни стила.

La Belle Epoque

Avenue d'Остенде, Монте Карло, Монако

Цена: 306.5 млн. долара

Най-скъпият мезонет в света е лукс дуплекс мезонет в луксозен жилищен комплекс на La Belle Epoque Ostendskom Boulevard в Монте Карло. Първоначалната цената на имота с площ 1 600 квадратни метра е 15.0 милиона долара. Толкова са платили за него през 1999 година британските милионери, братята Ник и Крисчън Кенди. Те го купуват в много лошо състояние след голям пожар. Новите собственици са инвестирали 40 милиона долара в дизайна с ексклузивни материали и пълна подмяна на мебели. Според новия план мезонетът е бил разделен на две отделни секции, всяка от които разполага с няколко спални, хол, кухня, гардеробна, няколко бани и кино.

От всяка секция има достъп до обща библиотека, зала за билярд, SPA-салон и тераса с луксозна градина. Интериорите са декорирани в класически стил със скъпи естествени материали и произведения на съвременното изкуство. Мезонетът е с изглед към яхтеното пристанище. В случай на атака жителите може да потърсят убежище в специалните бронирани стаи. След мащабна реставрация братята Кенди продали мезонета за точно 306 500 000 долара. Името на новия собственик не е оповестено, но според френски брокери става дума за арабски шейх.

Вижте още: 11-те най-скъпи къщи в САЩ