Не смятам, че има банкова криза. Банковата ни система дълги години е била стабилна и продължава да бъде стабилна. Смятам, че имаше краткосрочна криза на доверието, но не толкова в банковите институции, а в политическата класа.

Това сподели в интервю за БНТ бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Всъщност това, което видяхме, е политици – явни или потайни, които се бореха помежду си, и разбира се – политически партии в сегашното правителство си разменяха тайни и не толкова тайни удари, за да покажат кой е по-силен, сподели още Дянков.

За съжаление, както обикновено става, се удря и някъде, където не очакваш – именно банковият сектор. Банките в България са стабилни, политическата класа не е. И трябва някаква подмяна. Знаем го отдавна – същите лица продължават да са във високите места на политиката, заяви още той.

БНТ: Какви са намеренията на ВТБ за КТБ? Смята ли ВТБ да купи КТБ, след като бъде оздравена от БНБ?

Според Дянков ВТБ няма интерес към покупката на КТБ.

ВТБ е банка, която се занимава главно с инвестиционна дейност, инвестиционно банкиране и всъщност няма клонове на банки в други държави, така че това не е типично за нейната дейност. Имаше официална позиция, това е истинската позиция, каза още бившият финансов министър.