Класовата система си проправя път обратни към пасажерските кораби.

На много кораби вече има ВИП апартаменти, които имат собствени тераси, басейни, икономи и са изолирани от останалите. Те са някак си скрити и ексклузивни, като няма определено разделение на първа и втора класа.

Две големи компании, обаче, Norwegian Cruise Line и MSC Cruises

отиват още по-далеч. Ако запазите ВИП стая на кораба The Haven на Norwegian или Yacht Club на MSC ще получите достъп до цяла една секция на борда, която изглежда така, сякаш е напълно друг кораб.

Това е последната мода при тези екскурзии - „кораб в кораба“.

Виж още: Най-големите пасажерски кораби в света

На Celebrity Cruises догодина ще дебютира Suite Class. Това е класа апартаменти, които ще имат гледка към океана, частен ресторант и иконом. Тези гости ще се радват и на няколко по-малки привилегии – напитка за „добре дошли“, сервиране на ордьоври и т.н.

По всичко изглежда, че сегашният модел на екскурзии с кораб ще бъде разбит – в момента всички „са равни“, вечерят в едни и същи ресторанти и се забавляват на едни и същи места през деня.

Този модел обаче не се харесва на по-богатите. Те искат не просто да платят за по-голяма стая – те искат да няма блъсканица на басейна, да не чакат на опашка на шведската маса и като цяло, да нямат много близък контакт с обикновените хора.