За съжаление се оказахме лоши пророци, когато преди около месец писахме, че техническата картина при SOFIX се е влошила значително с понижението на индекса под ключовото ниво на подкрепа от 586 пункта.

Последвалите събития на БФБ инициираха стихийно поевтиняване на индекса на сините чипове, като той се доближи до 200-дневната си пълзяща средна величина, която го оттласна отново нагоре.

Докато посочената 200-дневна не бъде преодоляна, намираща се при ниво от 501 пункта към момента, трендът остава възходящ и говорим за корекция.

При един такъв сценарий всяко приближение към посоченото ниво най-вероятно ще се използва от големите инвеститори за допълване на портфейлите им.

Близо до нивото от 501 пункта е още едно ключово ниво – 497 пункта, (38.2%-ата корекция на повишението от дъното през юни 2012 г. до върха през април тази година).

Възходящият потенциал на индекса обаче остава ограничен, а рисковете за продължаване на корекцията са в сила, докато SOFIX не се върне трайно при нивата над 586 пункта.

Едва тогава ще можем да мислим за по-нататъшен ръст и тест на върха от над 620 пункта, както и по-нататъшни нови максимуми за индекса.

Последна вълна от разпродажби може да се инициира от очакваната оставка на правителството. До голяма степен обаче тя е заложена и очаквана и е напълно възможно негативния ефект от нея бързо да бъде превъзмогнат.

Както вече писахме, в исторически план индексът на сините чипове SOFIX започва повишение месец преди датата на парламентарните избори.

Вижте още: Предсрочни избори, идеално за инвеститорите на БФБ

В заключение можем да кажем, че след близо две години на ръст на индекса без значителна корекция, понижението му в момента е донякъде здравословно, като подобрява съществено финансовите съотношения, при които се търгуват компаниите преди изнасянето на резултатите им за първото полугодие.