Най-големият производител на смартфони в света – южнокорейската Samsung прогнозира спад на оперативната си печалба от близо 25% на годишна база през второто тримесечие. Причина за това е засилената конкуренция от страна на евтините китайски смартфони и силната корейска валута.

Оперативната печалба за периода април-юни се очаква да е 7.2 трлн. вона (7.1 млрд. долара), на фона на 9.53 млрд. вона (9.4 млрд. долара) преди година.

Въпреки че пазарните участници очакваха понижение в печалбата на южнокорейския гигант, прогнозираният спад бе по-голям от прогнозата. Официалните резултати ще бъдат изнесени по-късно през този месец.

Компанията е засегната от забавянето в ръста на пазара на смартфони, както и повишената конкуренция от страна на китайските и европейски производители, се казва в изявлението на Samsung. Това е довело до по-големи запаси от непродадени устройства в средния и нискобюджетния клас, се казва още в изявлението.

Поскъпването на южнокорейската валута спрямо долара, еврото и валутите на развиващите се страни също е повлияло негативно върху резултатите през това тримесечие.

Южнокорейската валута в момента е при шестгодишен връх спрямо долара, като сериозно засяга експортноориентираната корейска икономика.

Продажбите на смартфони за периода април-юни са възлезли на 52 трлн. вона, или с 9.5% под тези от миналата година. Понижението на тримесечна база е в размер на 3.1%.

От Samsung заявиха, че очакват постепенно възстановяване на продажбите през третото тримесечие на годината с представянето на новата линия смартфони на компанията и понижаване на разходите за реклама в сравнение с второто тримесечие.

От компанията признаха също така, че засилената конкуренция от страна на китайските производители е довела до критично повишение на запасите от непродадени устройства, ситуация до голяма степен предопределяна и от слабото търсене в Европа.

Продажбите на смартфони допринасят за над половината от генерираната от Samsung печалба.