Компаниите Samsung и Apple са запазили лидерските си позиции на най-големи производители на смартфони в световен мащаб през първото тримесечие на годината, но те срещат все по-голяма конкуренция от китайски компании.

В момента половината от водещите 10 най-големи производители на смартфони са от Китай, сочи изследване на консултантската компания Canalys.

Третият най-голям производител е китайската компания Huawei, а на четвърто място е друга компания от страната - Lenovo.

На шесто място в световен мащаб е Xiaomi. Yulong е на осмо място, а на девета позиция е ZTE.

Канадският производител на смартфони Blackberry е извън топ 10 от първото тримесечие на 2013 година.

„Въпреки че Samsung е с най-голям дял от продажбите в Китай, в размер на 18%, динамиката на пазара продължава да се предопределя от местни играчи, които поглеждат все по-често към международните пазари“, коментира Джингуен Уанг, анализатор в Canalys.

Докато само преди година Xiaomi заемаше ниша на китайския пазар, през това тримесечие компанията зае трето място по пазарен дял в Китай. Така компанията успя да се изкачи до 6-о място като най-голям производител, въпреки че 97% от продуктцията й е предназначена за местния пазар.

Китайските производители обаче успяват да достигнат успехи и на международните пазари, като например 37% от продажбите на TCL-Alcatel се реализират в Латинска Америка и 23% в Северна Америка.

Междувременно компаниите ZTE, Huawei и Lenovo са продали съответно 43%, 40% и 15% от смартфоните си извън пределите на Китай.