От „тухли“, тежащи близо килограм и струващи около 4 000 долара, до тънки, леки и достъпни, мобилните телефони са преживели огромна метаморфоза през последните четири десетилетия. Как ще се променят смартфоните в следващите години?

„Мислете в посока личен асистент“, коментира Дейвид Гинсберг, вицепрезидент Пазарни проучвания в Intel. Смартфоните на бъдещето в следващите 5-10 години ще наблегнат на интелекта на устройствата“, коментира Гингсберг пред финансовото издание CNBC.

Мобилните устройства ще имат възможността да разпознават и разбират потребностите на своите собственици, допълва Гингсберг.

Например ако съвсем скоро сте ползвали търсачката на смартфона за откриване на определени обувки, то смартфонът ви може да ви извести, когато минете покрай магазин, предлагащ точно такъв чифт обувки.

Или ако имате среща с приятели, смартфонът ви може да ви предложи подходящо място за вечеря, което се намира в близост до вас.

Очаква се „умните телефони“ да разбират и предоставят информация на своите потребители още преди те да са осъзнали, че имат нужда от нея.

„Най-вероятно изчислителната мощ на смартфоните след 10 години ще е много по-голяма от тази на някои от най-мощните компютри в момента“, прогнозира Гингсберг.

По отношение на вида на смартфоните, едва ли те ще се различават драстично от настоящата им визия и форма според експертите. Въпреки че гъвкавите екрани ще са „новият тренд“ в индустрията през следващата година, не е ясно колко масови ще станат.

С подобни екрани потребителите ще могат да увеличават или намаляват размера на смартфона в зависимост от техните нужди. Специалистите обаче не са единодушни доколко тази технология ще може да бъде развита в бъдеще.

„Много е трудно да се създаде екран, който да се сгъва и разгъва непрекъснато. Той би бил подложен на сериозна амортизация“, коментира Ян Фог, анализатор в IHS.

През следващите години потребителите могат да заложат на това, че ще получат смартфони с удължен живот на батериите, както и по-удобен начин да ги зареждат, включително и с безжични зарядни.

Сериозно подобрение се очаква да регистрират и камерите на смартфоните особено по направление на снимане в слабоосветена среда.

„Качеството на камерите е един от аспектите с големи възможности за подобрение. Слабото представяне на камерите при малко наличие на светлина и по отношение на приближението са сфери, където може да има сериозен напредък“, според Фог.

В допълнение потребителският интерфейс на смартфоните ще продължи да се подобрява, като ще предлага все по-сложни гласов и жестов контрол, биометричен контрол и др.

Все още има спорове дали дисплеите на смартфоните ще са основен източник на визуална информация с развитието на преносими устройства като „умни очила“, „умни часовници“, „умни пръстени“ и др.

Едно обаче е сигурно индустрията на преносимите устройства се очаква да регистрира ръст до над 42 милиарда долара в следващите три до пет години, на фона на 3-5 милиарда долара през миналата година.