Ожесточената конкуренция между водещите световни производители доведе до това, че смартфоните от среден и висок клас не се различават съществено по цени и характеристики.

Нещата се усложняват още повече от наличието на две основни операционни системи – iOS и Android, както и от факта, че освен Apple, останалите световни производители трябва да се диференцират в свят на една и съща операционна система – Android.

Ето и смартфоните, които успяват да се разграничат с определени свои спецификации от останалите:

Най-добър дисплей – Galaxy S5

Една от големите борби при производителите е за най-добър дисплей. На този етап битката като че ли се печели от последния модел на Samsung – Galaxy S5.

Сред предимствата на дисплея с разделителна способност 1920 х 1080, което на пръв поглед е колкото на стария Galaxy S4, са най-високата яркост сред останалите смартфони, висока акуратност на цветовете, най-ниска вариация на яркостта при промяна на ъгъла на гледане и др.

Благодарение на подобряването на OLED-технологията, използвана от Samsung, дисплеят на новия модел е с 22% по-ярък от своя предшественик, както и с 27% по-ефективен в ползването на енергия.

Най-добра камера – Nokia Lumia 1020

Смартфонът е с 41-мегапикселова камера, като това е тайното оръжие на Nokia в борбата срещу останалите смартфони от най-висок клас.

Снимката с тази камера поема толкова много информация, че дава възможност за детайлно разглеждане дори при по-голямо „зумване“. Камерата се отличава още с оптично стабилизиране. Този модел е предпочитан именно заради камерата, с която разполага.

Най-добър дизайн – HTC One M8

Определено дизайнът е от изключителна важност при избора на смартфон. Смартфонът с най-добър дизайн, според мнозинството специалисти, е HTC One.

Това обаче явно не е достатъчно за продажби, които да спрат влошаването на финансовия резултат на тайванския производител.

В основата на това моделът да попадне в челото на класацията по този показател е металното му тяло, което го отличава от всички останали предложения във високия клас.

Най-тънък - Gionee Elife S5.5

Този не особено известен китайски модел е най-тънкият смартфон в света (поне за момента). Той е с дебелина от едва 5.5 милиметра. Така моделът измести предишния рекордьор по тънкост – отново китайски модел Vivo X3, който бе 5.75 мм.

Това, че смартфонът е китайски, далеч не означава, че освен че е тънък, е лишен от други качества.

Той разполага с осемядрен процесор с честота 1.7 GHz, 5-инчов суперамолед дисплей с разделителна способност 1080 х 1920 пиксела, 13-мегапикселова камера и 2 GB оперативна памет, или все характеристики, присъщи за моделите от най-висок клас.

Най-добро съотношение цена-качество – Nexus 5

Той бе определен от мнозинството специалисти като най-добрия смартфон за парите си. Разполага с всичко, присъщо за смартфоните от най-висок клас, като при цена от 299 паунда (693 лева) за 16-гигабайтовата му версия е поне с няколкостотин паунда по-евтин от модели с подобни характеристики.

Разновидностите на Nexus винаги са имали предимство при използването на софтуера Android, собственост на Google. Nexus 5 е с операционна система Аndroid KitKat.

Най-доброто е, че съвсем скоро предстои представянето на 6-ата версия на модела, която може да зарадва отново с върхови характеристики при най-ниски цени, както и понижение в цената на 5-а серия.

Най-добрият телефон за работа – Samsung Galaxy Note 3

Това се сочи, като най-дория бизнес смартфон. Разбира се, не всички обичат големите екрани, но за тези, които ги предпочитат, едва ли има по-добро устройство, което да ги подпомага в ежедневните им работни дейности.

Основните предимства на телефона са размерът на екрана и неговото качество, както и издръжливостта на батерията (издържа над 11 часа работа). Това го прави изключително удобен при дълги пътувания.

Основното му предимство, големият екран, се сочи и като основен недостатък.

Най-добър като цяло – iPhone 5S

Моделът се отличава с приветлив софтуер, единствена алтернатива на Android, както и с изключителна производителност. Дисплеят и камерата са с много добри характеристики, като това бе и първият модел, въвел повишена сигурност посредством пръстови отпечатъци.

Относително малкия, в сравнение с останалите основни конкуренти, дисплей се сочи като основен недостатък на модела. Това обаче съвсем скоро може да бъде преодоляно, като, според спекулации, новата версия на смартфона, която най-вероятно ще бъде представена през юни, ще е за пръв път с по-голям дисплей.

Високата му цена е друг ключов недостатък на този смартфон.