Азиатските индекси извън Япония се възстановиха от загубите си, след данните за търговският излишък на Китай, следствие на понижението на петрола за 10-ти ден. Индонезийските акции и рупията поскъпнаха след президентските избори в страната.

Индексът MSCI Asia Pacific отбелязал вчера най-голямото си дневно понижение от 25 април насам добави 0.4% към стойността си. Индексът Hang Seng се повиши с 0.3%, след като загуби 1.6% вчера.

Виж още: Второто полугодие - времето на развиващите се пазари?

Фючърсите на щатския суров петрол с доставка през август загубиха 0.5% от стойността си, регистрирайки 10-ти пореден ден на спад, или най-дългата губеща сесия от 1983 година насам.

Запасите на петрол в САЩ са се повишили през миналата седмица, докато потреблението на бензин в най-големият му световен потребител е намаляло. Фючърсите се търгуват при нива от 101.82 долара за барел с доставка през август.

Износът на Китай се повиши с по-малко от очакванията – със 7.2% през юни, а вносът е нараснал с 5.5%, което също се оказа под средните очаквания на пазара. Търговският излишък в страната се оказа с над 5 милиарда долара под прогнозите на анализаторите за излишък от 36.95 млрд. долара.

„Тревогите на пазара относно китайската икономика частично са неутрализирани, като правителството показа, че ще подкрепя икономиката ако това е необходимо“, коментира Мари Ошидари, стратег в Okasan Securities Group Inc. в Хонконг, цитиран от Bloomberg.

Японският Topix се понижи с 0.5%, регистрирайки четвъртия пореден ден със загуба. Машинните поръчки в страната са се понижили с 14.3% на годишна база през май. Това превиши средните очаквания на анализаторите за понижение на показателя с 10.1%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0.2%, като местната валута загуби 0.2% от стойността си до 93.99 щатски цента за австралийски долар. Данни посочиха по-голям от очакванията ръст на заетостта, дори и на фона на повишението в процента на безработицата до най-високото й ниво от десетилетие насам.

Индексът S&P 500 се повиши за пръв път през тази седмица, приключвайки при ниво от 1 972.83 пункта вчера, или изключително близко до най-високата си стойност.

Индонезийският индекс Jakarta Composite Index се повиши с 2.1%, насочвайки се към най-високото си затваряне от май 2013 година, след обявяване на неофициалните изборни резултати в страната.