Цената на суровия петрол от сорта Брент може да "скочи" до 150 долара за барел за кратко, ако конфликтът в Ирак засегне производството в основните петролни полета в южната част на страна, които захранват експортните терминали в Персийския залив, заявиха от Societe Generale.

Подобни проблеми около доставките могат да засегнат до 2.6 млн. барела на ден иракски петрол за износ, според SocGen. Въпреки, че подобно събитие е "малко вероятно," нарушаване на доставките в подобни мащаби би предизвикало координираното освобождаване на петролни резерви от страните членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Основният производител Саудитска Арабия също би предоставила по-голямо количество на пазарите, за да смекчи ефекта върху световната икономика, твърдят от френската банка.

"В подобни крайни случай скокът в цената няма да трае много дълго, вероятно не повече от едно тримесечие, а вероятно и по-малко," според Михаел Витнер от Societe Generale.

По-вероятният сценарии е "продължителна гражданска война" в Ирак която ще трае една или две години създавайки "периодични и умерени" нарушения на доставките в размер на до 500 000 барела на ден, според Витнер.

Витнер не изключва и риска от атаки от страна на сунитските бунтовници, които могат да използват "нетрадиционни" тактики, между които поставяне на бомби в коли или камиони и саботаж. Подобни проблеми с доставките в рамките на до половин милион барела на ден биха могли да повишат цената на суровия петрол от сорта Брент с 10 долара до около 120-125 долара за барел, добавя той.