Напрежението в Ирак доведе до ръст в цената на петрола през изминалата седмица. Ситуацията в Украйна допълнително въздейства върху черното злато, като проблемите и по двете направления са с потенциал за задълбочаване.

Сега въпросът, който всички си задават, е ще продължи ли възходящият тренд при цената на суровината или ръстът бързо ще бъде заличен?

Отговор на този въпрос се опитва да даде анализаторът Дарил Гупи от финансовото издание CNBC.

Той посочва, че петролът се търгува в диапазон, свързващ дъната от ноември 2012 година и април 2013 година. Горната граница на този диапазон се формира от свързване на върховете от края на март 2012 година и септември 2013 година, намиращи се около нивото от 110 долара за барел.

Петролът се търгува настрани в рамките на 88 – 98 долара през по-голямата част от последните две години, като преодоляването на последното ниво създаде нов възходящ импулс с цел от 110 долара за барел.

Последното ниво е от изключителна важност за по-нататъшното движение на петрола. Ако то бъде преодоляно, можем да станем свидетели на повишение към върха от 114 долара за барел.

Според Гупи много е възможно да станем свидетели на по-сериозна консолидация при наближаването на ключовото ниво от 110 долара за барел. Таргет на една по-сериозна корекция при подобен сценарий е нивото от 98 долара за барел.