Възможно ли е Германия, която снощи победи Аржентина с 1-0 на финала на Световното първенство по футбол, в крайна сметка да се окаже губещ по отношение на икономическия растеж?

Възможно ли е бразилската икономика да била истинският победител, когато футболният отбор на тази страна изгуби от Германия със 7-1 на полуфиналите? Една силна историческа тенденция предполага, че отговорът е “да”, пише Forbes

При осем от последните девет Световни първенства БВП на страната победител се е свивал през следващата година, показва статистика на Световната банка.

Тази ясно изразена тенденция датира от победата на Аржентина през 1986 г. Единственото изключение е през 2010 г., когато Испания става Световен шампион, а БВП на страната нараства с минималните 0.1% през 2011 г. През 2010 г. икономиката на Испания се свива с 0.2%.

БВП на страните ставали Световни шампион на осем от последните девет шампионата е падал средно с по 1.14% в следващата година. Ефектът също така изглежда е продължителен; при пет от седемте последни победители икономическият спад е продължавал и във втората година след спечелването на титлата.

Икономиката на тазгодишният финалист Аржентина е нараснала с 3.0% през 2013 г., докато германската икономика бележи ръст от 0.4%.

Каква е обосновката за тази тенденция обаче? Това може би е просто съвпадение, тъй като девет случая не представлява някаква огромна извадка от данни, от която да се правят заключения. Според някои икономисти обаче времето, прекарано в гледане на мачове от Световното първенство, “се заплаща” в БВП, а феновете на отборите, които продължават най-напред в турнира прекарват най-много време в гледане на мачове.

Това е една интересна теория, но ефектът върху икономиката изглежда прекалено голям и дълготраен, за да бъде причинен от периода от няколко седмици, в които хората са лентяйствали, за да гледат мачовете. Не е известно да има подобен ефект и след други популярни спортни събития като Олимпиадите, финалния турнир на колежанското първенство по баскетбол на САЩ и т.н.

Може би става въпрос за нещо просто като разочарование след края на Световното първенство. В месеците след турнира изглежда налице е краткосрочен импулс в продуктивността, който е последван от постепенно разочарование, тъй като хората осъзнават, че дори и победата на Световното първенство няма да реши всичките проблеми на страната.