Възстановено е движението на трамваите по булевард “България“ в София, където вече се движат нови климатизирани мотриси. Реконструкцията на релсовия път по бул. "България" - от бул. "Витоша" до трамвайното "ухо" "Борово", започна на 5 март, предаде БНР.

Трасето трябваше да бъде пуснато в експлоатация от 1 юли, след като срокът бе удължаван два пъти. Заради забавянето строителите ще понесат санкции в размер на 0,5% от стойността на договора за всеки ден забавяне, или по около 42 хиляди лева на ден.

По трасето ще се движат чисто нови трамвайни мотриси, информира заместник-кметът по транспорт Любомир Христов.

Ползите от проекта, като цяло, показват над 4.5 милиона пътника, които могат да бъдат превозени в повече от гледна точка на повишената ефективност на трасето на годишна база.
Това означава увеличаване на средната експлоатационна скорост до 19 километра в час по трасето и оттам намаляване на интервала за движение и съответно по-голям брой пътници, които могат да бъдат возени по това протежение на линията.

Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Регионално развитие". Той се финансира от програмата, съфинансира се от национален бюджет и бюджета на Столичната община и е компонент от интегрирания проект за градски транспорт, който включва доставка на нови тролеи, изграждане на трамвайно трасе. Стойността е 6 милиона и 900 хиляди лева без ДДС.

До края на месец август трябва да е приключил и ремонта на подлезите по булевард "България", информира още Любомир Христов.