Омбудсманът Константин Пенчев коментира в студиото на "Преди всички" по БНР кризата с КТБ: Не е тайна, че четири правителства помпаха тази банка, а нещо като се помпа – то се пука. Няма как да бъде одържавена. Одитът трябва да се направи докрай. Не може да се оздрави или фалира, без да се знае какво е състоянието му.

Омбудсманът каза, че при него има жалби най-вече за заплатите на хората, които са в КТБ и няма кой да им помогне. Аз не мога да им помогна. Хората няма как да ползват и защитените си влогове. Това са рисковете на пазарната икономика. Като не знаем каква е ситуацията – няма как да има изход. Компетентните хора да кажат.

По въпроса дали има обяснение за политическото усилие да се регламентира говоренето за банките, Пенчев каза: Омръзна ми, щом се случи нещо, веднага да променяме законите, най-вече Наказателния кодекс. Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме, и ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя Наказателният закон.

Мащабът на незаконната сеч е много голям, информира омбудсманът. Имах много жалби през годините, каза той пред националното радио. Сезираме компетентните органи, те отговарят, че едва ли не няма никакво нарушение. Всички виждаме, че горите се изсичат безобразно, а няма доказателства за това. Това е престъпление – въпрос на прокуратурата и на МВР.

Министърът на земеделието и горите отговаря също за това. Започва се от най-ниското ниво. От лесничея и от шефа на горското. Да хванат двама-трима – да ги осъдят. Когато стане ясно, че има правила и те ще се спазват - тогава много бързо ще се уталожат нещата.