Оказа се, че парите не са основната причина, поради която служителите напускат своята работа. Или поне така твърдят 1000 запитани в последното проучване по темата.

Проблем номер 1 според служителите е липсата на възможности за развитие, което след време би отегчило добрите служителите във всяка компания. Работата извън официалните 8 часа дневно, поради което за семейството остава по-малко време е втората посочена основна причина за напускане.

Едва на трето място идват и парите, или иначе казано не всичко е пари. Да, част от служителите са склонни на компромис, но само имат възможност за бъдещо израстване или увеличения на заплатата си след определен период от време.

Какво тревожи най-често служителите?

Фактът че шефовете не вярват на даден служител е посочен като най-дразнещ от анкетираните. Следват очакванията, че трябва да си на разположение извън работно време или през почивни дни, както и проблеми с колегите.

Обвиненията от страна на ръководството, както и липсата на възможност за гъвкаво работно време също не допадат на част от служителите.

Притесненията пък са свързани най-често с липсата на организация, както и слабата заинтересованост от страна на шефовете.