Офисите на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество трябваше да отворят врати днес (21 юли). Това обаче не се случи, а към момента дори няма и нова дата за започване на разплащанията.

Това обаче не е основният въпрос днес. В последните дни из медийното простраство основно се пише/спори за това дали да се гарантират депозитите до 100 хил. евро (196 хил. евро) или спестяванията да се покрият в цял размер.

Както знаем, преди дни основните политически партии, заедно с ръководството на БНБ, взе решение да се създаде специален закон, чрез който да се гарантират и сумите за над 100 хил. евро.

Той предвижда изплащането на влоговете до 196 000 лв. да бъде извършено 30 дни след влизането на Закона за преструктуриране на банката в сила. Влоговете над 196 000 лв. ще се изплащат до 6 месеца след влизането на закона в сила срещу представяне на удостоверение за липса на задължения, издадено от НАП.

Не на това мнение са обаче гражданите и икономистите.

74% от българите искат да се изплатят само депозитите до 100 хиляди евро. Това сочи изследване на АФИС, посветено на обществените реакции и масовите нагласи във връзка с кризата на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Други 11.4% искат да се изплатят само депозитите с гарантиран произход. Също толкова (11.9%) се обявяват за изплащането на всички депозити в пълен размер, показват още резултатите от проучването. Само 2.7% нямат мнение по въпроса

Икономистите споделят мнението на гражданите:

Чисто философски, по-доброто е да се гарантират депозитите до 100 хиляди евро, защото в дългосрочен план вложителите ще имат стимул да мислят къде си влагат парите, каза икономистът Георги Ангелов преди седмица.

Икономистът Владимир Каролев написа в социалната мрежа Facebook, че „дано не се стигне до гарантиране на всички депозити в КТБ, тоест над 100 000 евро на граждани и на фирмите. Но ако тази антипазарна мярка бъде все пак гласувана от парламента, нека да публикуват кои физически лица имат депозити над 100 000 евро в КТБ. И кои фирми."

"Всеки, който си слага парите в банка, е длъжен да познава законодателството на собствената си държава. А по неговите правила държавата, т.е. всички данъкоплатци, гарантира депозити на едно лице в банка до 100 хил. евро". Това пък сподели икономистът Георги Ганев през изминалата седмица.

Какво казва законът:

Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева.

В посочената сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката. За влогове над 196 000 лева изплатената гарантирана сума ще бъде 196 000 лева.

Нова седмица, нови мнения и предложения. Предстои да видим развръзката през идните дни. Какво обаче е твоето мнение?