Когато става въпрос за Стив Джобс, говорим за "Добрия Стив" и за "Лошия Стив," казва биографът Уолтър Айзаксън.

Неговият характер можеше да вдъхновява хората, които бяха около него, но можеше и да ги срива, пише Business Insider.

Вижте няколко примера от второто:

"Вие не знаете какво правите!"

Когато на Apple й предстои да представи "Bondi Blue" iMac, той смъмря по телефона добрия си приятел и рекламен партньор Лий Клоу. Джобс твърди, че екипът на Клоу е объркал цвета за печатните реклами. Той крещял в слушалката "Вие не знаете какво правите. Ще наема някой друг да направи рекламите."

В крайна сметка Клоу се среща с Джобс и го кара да сравни оригиналните снимки с тези от печатната реклама. Оказва се, че Клоу е прав, нямало грешка и Джобс отстъпва.

Петзвездната му хотелска стая не отговаряла на стандартите му, затова той си тръгнал незабавно.

Дизайнерът на Apple Джони Айв си навлича белята да намери стая в бутиков петзвезден хотел за Джобс в Лондон.

Веднага след като Джобс влиза в стаята си, той се обажда на Айв и казва: "Тази стая на ми харесва. Скапан боклук е, да тръгваме." Джобс събира нещата си, за да си тръгне, като се отбива на рецепцията, за да сподели какво мисли за хотела.

Вижте още: Защо служителите на Apple не искали да обядват със Стив Джобс?

„Сдъвква“ служителка на Whole Foods без някаква видима причина.

Джони Айв разказва следната история: "Веднъж отидохме до Whole Foods, за да си вземем смути... Някаква възрастна жена приготвяше смутито, а той наистина се заяде с нея за начина, по който го прави."

По-късно Джобс се почувствал лошо, след като осъзнал, че това е една възрастна жена, имаща работа, която не й харесва.

"Всичко, което си правил през живота си, е боклук!"

Xerox Star, който излиза през 1981 г., се очаквало да бъде популярният нов компютър (въпреки че в крайна сметка се оказва провал). Джобс и неговия екип отишли да го видят и останали абсолютно невпечатлени.

Няколко седмици по-късно той се обадил на Боб Белвил, един от хардуерните дизайнери в екипа, създал Xerox Star. "Всичко, което си правил през живота си, е боклук," казал Джобс, "така че защо не дойдеш да работиш за мен?"

След това Белвил се присъединява към екипа му.

Дълго време не искал да има нищо общо с дъщеря си.

Години наред Джобс отрича, че е баща на дъщеря си Лиса. В крайна сметка тя и майка й стигат до социални помощи.

В негова защита, Джобс поправя нещата, като плаща детската издръжка и я възстановява на щата Калифорния за години назад. След това се свързва с Лиса и тя става член на семейството му.

Уволнявал хора без предизвестие.

Когато се налагало да закрива работни места в Pixar, той уволнявал служители, без да изплаща обезщетение. Една от първите служителки на Pixar - Памела Керуин, помолила служителите поне да получат двуседмично предизвестие.

"Добре," казал Джобс, "но предизвестието е със задна дата отпреди две седмици."

Излъгал най-добрият си приятел за бонус.

Докато работел за Atari, Джобс взема Стив Уознак за създаването на по-лека версия на играта "Pong." За тази задача имало голям бонус, ако се свърши бързо. Джобс излъгал за колко точно пари става въпрос, прибирайки по-голяма част от тях.

Така и не предоставя опции на един от първите служители на Apple.

Даниел Котке е един от първите служители на Apple и дори бил личен приятел на Джобс. Двамата пътували из Индия през 1974 г. По някаква причина обаче Джобс така и не му дава опции за придобиване на акции в компанията.

Род Холт, вицепрезидент в Apple, повдига въпроса пред Джобс, като му казва: "Колкото и опции да му дадеш, аз ще му дам още толкова."

Тогава Джобс отговаря "OK. Ще му дам нула."

Вижте още: Пет корпоративни легенди, които трудно ще бъдат заменени

Стив Джобс уволнява човека, отговорен за MobileMe пред група служители на Apple.

Когато услугата MobileMe бе пусната през лятото на 2008 г., тя имаше сериозни проблеми. Хората не можеха да синхронизират данните си с облака и между устройствата си.

Медиите заклеймиха MobileMe като недовършен продукт.

За да се справи с проблема, Джобс събира екипа, работил по MobileMe в аудиторията в централата на Apple и пита: "Някой може ли да ми каже какво се предполага, че MobileMe трябва да прави?" Когато от екипа дали своите отговори, Джобс отвърнал: "Тогава защо по дяволите не го прави?"

След това Джобс уволнил шефа на MobileMe на момента и го заменил с Еди Кю.

Обажда се на журналист от Ню Йорк Таймс и му се кара за това, че пише за здравето му.

През 2008 г. Джо Носера работел по статия за здравето на Стив Джобс, критикувайки Джобс и Apple, че го пазят в тайна от инвеститорите.

Преди статията да бъде публикувана, Джобс се обадил на Носера и му казал:

“Ти смяташ, че аз съм арогантен задник, който си мисли, че е над закона, а аз мисля, че ти си кофа с лепкава кал и по-голяма част от информацията ти е грешна.”

"Той знае как ефективно да нарани някого и го прави."

Ето какво казва Джони Айв:

Веднъж го попитах защо се ядосва толкова много за разни неща. Той каза: "Но ми минава бързо." Той имаше тази детска способност наистина да се разпалва за нещо, след което бързо да му минава. Има и други случаи обаче, когато той е много разочарован и неговият начин да постигне катарзис е като нарани някого.

И мисля, че той усеща, че има свободата и позволението да го прави. Нормалните правила на социалното общуване не важат за него. Тъй като той е много чувствителен, знае точно как ефективно да нарани някого и го прави.