За разлика от която и да е друга компания в света, идентичността на Apple е свързана с един човек – Стив Джобс. Без съмнение Джобс е силата, която превръща Apple в най-скъпата технологична компания в света. Той обаче нямаше да се справи сам.

От Business Insider са проучили кои са били първите 10 служители на Apple, с какво са се занимавали в компанията и какво правят днес.

Номерата на служителите не отговарят хронологично на реда, по който те са постъпвали в компанията. Когато първият главен изпълнителен директор на Apple Майкъл Скот идва в компанията той раздава номера на служителите, за да улесни работата на счетоводния отдел.

10. Гари Мартин се занимавал със счетоводството

Мартин смятал, че Apple ще се провали, но въпреки това се присъединява към компания. Той остава там до 1983 г. От Apple Мартин се мести в Starstruck, компания, която работи по пътувания в Космоса. В следващите няколко десетилетия той сменя позицията главен финансов директор в няколко компании. В момента Мартин е частен инвеститор и е в борда на директорите на компанията LeoNovus, където бе назначен и за главен финансов директор през декември.

9. Шери Ливингстън била дясната ръка на първия главен изпълнителен директор на Apple

Ливингстън е била първата секретарка в Apple и тя върши огромна работа. Майкъл Скот, който я наема, твърди, че тя вършела всевъзможна работа в началните дни на компанията. Ливингстън наскоро става баба и не е ясно дали и къде работи в момента

8. Крис Еспиноса работел в Apple не непълен работен ден, докато бил ученик

Крис Еспиноса се присъединява към Apple, когато бил на 14 г. и все още бил ученик. Изглежда, че той все още работи в компания. В личния си блог той споделя, че в крайна сметка става служител номер осем на компанията, защото когато главният изпълнителен директор Майкъл "Скоти" Скот раздавал номерцата той бил на училище. Пристигнал по-късно и получил "грешния" номер.

Вижте още: 14 души, които изпуснаха големите пари

7. Mайкъл "Скоти" Скот е първият главен изпълнителен директор на Apple

Скот взема за себе си номер седем на шега, като Джеймс Бонд, агент 007. Скоти раздавал номерата на служителите и съблюдавал организацията в компанията. Той е доведен и назначен за CEO от Майк Марккула, човекът, който инвестира 250 000 долара в Apple и помага за изготвянето на нейния бизнес план.

6. Ранди Уигинтън впоследствие работи за редица важни технологични компании

Основната работа на Уигинтън била да пренапише BASIC така, че да работи за Apple II, споделя Майкъл Скот. След като напуска Apple той работи в eBay, Google и Chegg, а в момента е в Square.

5. Род Холт изиграва изключително важна роля за създаването на Apple II

Холт бил високо ценен дизайнер, който първоначално бил скептично настроен относно присъединяването си към Apple. Той споделя, че Стив Джобс успява да го убеди да приеме работата. Холт помага за разработването на захранването за Apple II. След шест години в Apple, Холт твърди, че е принуден да напусне от новото ръководство.

4. Бил Фернандез е първият служител на компанията след Стив Джобс и Стив Уозняк

Бил Фернандез се среща със Стив Джобс в гимназията в Купертино, когато Джобс идва като нов ученик. Фернандез също така бил съсед и приятел на Стив Уозняк. Когато Джобс и Уозняк основават Apple, те наемат Фернандез като първият им служител. Той остава в Apple до 1993 г., когато напуска, за да отиде в Ingres. В момента Фернандез е главен изпълнителен директор на новосъздадена компания на име Omnibotics.

3. Майк Маркула е човекът с парите

Маркула е също толкова важен за развитието на Apple както и Стив Джобс и Стив Уозняк. Той инвестира в Apple 250 000 долара. В замяна на това получава 30% от компанията. Той също така помага в управлението на компанията, разработването на бизнес план, наема първия главен изпълнителен директор и настоява Стив Уозняк да се присъедини към Apple.

Маркула е един от първите служители на Intel и става милионер преди да е навършил 30 г. когато компанията излиза на борсата. Инвестицията му в Apple е представлява по-малко от 10% от общото му състояние по онова време.

Маркула остава в Apple до 1997 г. като участва в прогонването и завръщането на Стив Джобс. Когато Джобс се връща Маркула си тръгва. От тогава той е инвестирал в няколко новосъздадени компании и дарява средства ба университета Санта Клара.

2. Стив Джобс получава номер 2, само за да го дразнят

Защо Джобс е служител номер две, а не номер дно? Ето какво казва Майкъл Скот: "Знам, че не дадох номер едно на Джобс, защото си мислех, че това ще е прекалено."

1. Стив Уозняк е техническият експерт в компанията

Уозняк за малко да не се присъедини към Apple. Той имал предложение за работа от HP в Орегон и обмислял да го приеме. Уозняк обаче прави правилния избор. Той все още се води служител на Apple.