Тази година най-желаната специалност в СУ “Св. Климент Охридски” е психологията. Малко над 8 000 хиляди кандидати са подали документи за прием в най-старото висше училище у нас.

През новата учебна година университетът ще предложи общо 105 специалности. Тази година около 2 600 кандидати са посочили психологията като специалност, която биха изучавали.

За 500 от тях тя е първо желание. Свободните бройки обаче са едва 60, посочва БНТ.

Веднага след психологията в класацията се нарежда правото. Голямата изненада тази година е четвъртото място за специалността “Предучилищната и училищната педагогика”.

"Младите хора избягват през последно време тежките науки. Това са специалностите ни във физически факултет. Те са тежки и трудни за научаване. За сметка на това тези, които завършват, имат много добра реализация след това", посочва заместник-ректорът на университета доц. д-р Милена Стефанова.

Проучванията на пазара на труда обаче поставят други професии на върха. Най-търсени в момента са инженерите, квалифицираните работници, счетоводителите и финансистите. В топ пет попадат и ИТ специалистите.

"Няма чак такова търсене на пазара в България за психолози. Надявам се да могат да научат поне два западни езика, за да могат да бъдат конкурентни на пазара", посочва Надя Василева, управляващ директор на консултантска компания в сферата на човешките ресурси.

Прогнозите на експертите са, че през следващите пет години учителската професия ще измести някои от фаворитите заради острата липса на педагози.