Имейл адреси и друга информация за контакт, съхранявани в Европейската централна банка (ЕЦБ), са били откраднати, потвърдиха днес от финансовата институция.

Сигурността на базата данни, обслужваща уебсайта на банката, е била нарушена, се казва в изявление на банката, което означава, че данните на потребители, регистрирали се да получават информация за конференции и посещения в ЕЦБ са били компрометирани.

От банката заявяват, че "никакви вътрешни системи или информация с отношение към пазарите" не е била част от кражбата на данни и че тя е физически отделена от компрометираните данни.

"За кражбата се е разбрало, след като до ЕЦБ е бил изпратен анонимен имейл, в който се иска финансова компенсация в замяна на данните. И докато повечето данни са били кодирани, част от базата данни включва имейл адреси, улични адреси и телефони, които не са били кодирани," казват от централната банка.

От банката в момента се свързват с потребителите, чиито данни може да са сред откраднатите, информираха от ЕЦБ.

ЕЦБ е поредната от многото компании и публични институции, които станаха обект на нарушение на сигурността. През май от eBay признаха, че хакери са атакували сайта на компанията и са си осигурили достъп до данните на 145 милиона потребители. В момента компанията е обект на разследване в САЩ и Великобритания.