Смартфоните и таблетите стават все по-честа мишена на киберпрестъпниците.Това каза в интервю за БТА Албена Спасова - председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания.

"Това е логично, защото ние, потребителите, все по-често използваме тези устройства за достъпване на интернет, отваряме и изпращаме файлове, проверяваме пощата си, влизаме в профилите си в социалните мрежи, сваляме нови приложения", посочи Спасова.

Основният проблем за сигурността на мобилните устройства остават фалшивите приложения, които потребителите свалят без да знаят от различни сайтове. Те могат да повлекат след себе си атаки, включително да инсталират зловреден код, който тайно да изпраща скъпи SMS съобщения или набира импулсни номера, коментира експертът.

Да се предпазим напълно няма как, но може да ограничим максимално възможностите за атака, като спазваме прости правила, казва Спасова.

Съветите на експерта

► Внимавайте, когато инсталирате нови приложения. Не използвайте магазини или сайтове, които не са надеждни. Също така, не забравяйте да прочетете представянето на продукта и проверете колко звездички има - ако няма или е само една - имайте едно наум. Тук антивирусната програма може да ви е от полза - тя, по всяка вероятност, ще разпознае заплахата и ще ви предупреди.

► Внимавайте какви имейли, sms-и, документи отваряте, за да не станете неволна жертва на фишинг атака.

► Не забравяйте за антивирусната програма. Защо инсталирате антивирусен софтуер на настолния компютър, а забравяте да го направите на мобилното устройство? Заплахите са същите, вие влизате в същата поща, профили, сайтове и т.н.

► Внимавайте с мрежата, чрез която влизате в интернет. Публичните мрежи са значително по-опасни, така че не ги използвайте за важни операции като банкиране, пазаруване в онлайн магазини и т.н.

► Заключвайте екрана на устройството и поставете силна парола. Така, ако телефонът/устройството ви попадне в чужди ръце, недоброжелателят ще е затруднен да проникне в него.

► Отдалечено изтриване на информация - инсталирайте си приложения, които отдалечено да изтриват информацията на устройството. Така, ако то попадне в чужди ръце, ще можете да изтриете важната за вас информация.

► Не забравяйте за родителския контрол. Вие може и да не инсталирате съмнителни приложения, но вашето дете едва ли обръща внимание, дали желаната игра е надеждна или не. Има редица приложения, които контролират какъв софтуер се инсталира, какви сайтове се посещават и ограничават функционалността на устройствата.