Преди няколко дни на конференция за електронната сигурност на автомобилите, консултант на американската компания iSEC Partners, специализирана в тази сфера, предизвика сензация, задавайки въпроса: „Възможно ли е да бъде открадната кола с един прост SMS, изпратен от смартфон"?

Днес електрониката е навсякъде в колата, от алармата и комуникационните системи, през спирачната система, навигацията и самото управление. Но пукнатини в електронната сигурност показват, че всяка произведена след 2000 година кола може да бъде запалена... със смартфон.

А какви биха били последиците, ако хакери вземат под контрол педала на газта или спирачките на колата ни?

Вицепрезидентът на McAfee, един от лидерите в сферата на електронната сигурност, също потвърди, че тези въпроси не са неуместни на фона на тенденциите през следващите години: „Тъй като все повече и повече функции в автомобилите се възлагат на електроника, заплахите от злонамерени атаки и манипулиране са все по-големи "

Все пак е рано да изпадаме в паника- досега не е регистрирана кражба на кола с хакерска атака. Технологията обаче е налице и компаниите за електронна сигурност са учудени от нехайството по въпроса на автомобилните производители. Можем само да гадаем дали сме на прага на нова заплаха за автомобилната сигурност.