Много е трудно да определим точните критерии, които правят един апартамент луксозен. За съжаление, само въз основа на цената на имота това е изключително трудно - предвид на често нереалистичните представи на собствениците.

Виж още: Как да определите да купите, или да наемете имот?

Ето как изглеждат най-скъпо обявените за продажба имоти в София на база на цената им за кв. м (при ползване на популярната търсачка imot.bg).

Повечето от тях са разположени в центъра, което, според собствениците им, е достатъчна причина за значително по-високата им цена.

Четиристаен апартамент в центъра с площ от 141 кв. м е обявен за продажба за сумата от 750 000 евро, или 5 139 евро за кв. м.

Той е разположен в стара тухлена сграда от 1940 година, в близост до Народния театър. Апартаментът е необзаведен, след ремонт, като разполага и с гараж (което е изключително ценно за живеещите в центъра).

Виж още: Повишен интерес къп покупката на жилище през юни

В този случай, подобно на много други, не се залага на лукса, а на изключително ценната локация.

Доста е сходна ситуацията и при друг апартамент с продажна цена от 1.1 млн. евро, или 5 913 евро за кв. м, на база площта от 186 кв. м.

Става въпрос отново за четиристаен апартамент с локация, в която предлагането е изключително ограничено – на площад "Народно събрание".

Четиристайният апартамент, който е на метри от парламента, е сред малкото предложения в София с офертни цени над 1 милион евро.

Не става ясно дали апартаментът се предлага с обзавеждането и не е споменато наличието на гараж, но по наши наблюдения, той се предлага на пазара поне от началото на годината.

Само още две предложения откриваме с продажна цена над 5 000 евро за кв. м и те също са ни добре познати.

Вижте ги на следващата страница:

Единият от тях е имотът в близост до Народния театър, който преди година бе най-скъпо предлаганият апартамент в столицата.

За многостайния апартамент с площ от 253 кв. м цената продължава да е 1.3 милиона евро, или 5 138 евро за кв. м.

И последният имот, който отговаря на зададените критерии за цена на кв. м от над 5000 евро, е най-скъпият обявен за продажба имот в момента в София.

Става въпрос за многостайния апартамент с площ от 415 кв. м, разположен на 20-ия етаж в новострояща се сграда с обявена продажна цена от 2.075 млн. евро, или по 5 000 евро за кв. м.

Тук потенциалните купувачи могат да видят все още единствено схема на разпределението на имота, по която да се ориентират за това как ще изглежда.