По-рано тази седмица Facebook публикува силни финансови резултати за второто тримесечие, а цената на акциите на компанията скочи до нови рекордни нива, което всъщност означава, че Марк Закърбърг се приближава до това един ден да бъде най-богатия човек в света.

Състоянието на основателя на социалната мрежа в момента се оценява на около 33.1 млрд. долара, с което той се нарежда на 16-о място в класацията на милиардерите на Forbes. По-впечатляващото е, че той в момента е един от едва тримата души в света, които имат повече милиарди, отколкото е възрастта им.

Закърбърг, който не успява да завърши Харвард, постига своя успех благодарение на 2.2-та милиарда души във Facebook. Той е известен със склонността си да дарява за благотворителни цели, но в същото време успява да живее един доста екстравагантен живот, пише Business Insider.

Марк Закърбърг е роден на 14 май 1984 г. в Уайт плейнс, Ню Йорк. Той израства със своите трима братя и сестри в намиращия се наблизо град Добс Фери. На 12-годишна възраст Закърбърг използва Atari BASIC, за да създаде програма за съобщения, която баща му използва в своя зъболекарски кабинет.

Закърбърг посещава елитното училище Филипс Екзитър в Ню Хампшир. Докато все още е в гимназията, той създава платформа за стрийминг на музика, към която AOL и Microsoft проявяват интерес. Младият Закърбърг обаче отказва и на двете компании.

След гимназията Закърбърг се записва в университета Харвард през 2002 г., където бързо се прочува с уменията си да програмира. След втората си година, той решава да прекрати следването си и да се концентрира върху "The Facebook," който по това време ръководел от стаята си в университетското общежитие.

Вижте още: Прекрасният живот на Шерил Сандберг

Преди да прекрати следването си Закърбърг се запознава със сегашна си съпруга Присила Чан. Двамата се женят на 19 май, 2012 г. на изненадваща сватба. Поканените гости си мислели, че отиват на парти по случай дипломирането на Чан.

Меденият им месец е в Италия, като двамата летят с частен самолет и отсядат в петзвездния хотел Portrait Suites, където цената на нощувките започва от 800 евро. Двойката си запазва по две седмици всеки декември за пътувания, като често посещава роднините на Чан в Китай.

Двамата също така имат малко куче на име „Звяр“, което има профил във Facebook.

Сестрата на Закърбърг, Ранди, също е популярна. Тя публикува книга миналата година и участва в постановка на Бродуей.

Обратно към Facebook.

До края на 2005 г., сайтът вече има над 5.5 милиона потребители и е получил 12.7 млн. долара финансиране от Accel Ventures.

Успехът на Закърбърг с Facebook продължава и през 2010 г. той е обявен за човек на годината от списание Time. Vanity Fair също го класира на първо място в своята класация, а Forbes го постави на 35-о място в класацията си на 400-те най-богати американци, преди Стив Джобс.

Facebook стана публична компания на 18 май 2012 г. Социалната мрежа набра 16 млрд. долара от IPO-то, което стана най-голямото в историята.

Друг признак за това, че Закърбърг е успял, е че за 2013 той е получил заплата от 1 долар. (Ако не броим заплащането в размер на 653 164 долара, по-голяма част, от което е било за покриване на разходите за полети.)

Вижте още: При какво условие Марк Закърбърг ще стане най-богатия в света?

Той също така се среща често с наистина важни хора като руския министър-председател и бивш президент Дмитрий Медведев.

И Барак Обама

Въпреки това, той не обича особено показността и кара Volkswagen GTI, който струва около 30 000 долара.

Наскоро обаче се появиха слухове, че си е купил Pagani Huayra

Като цяло, обаче, той изглежда, че харчи парите си, за да направи света едно по-добро място. Закърбърг е човекът, дарил най-много средства за благотворителност през 2013 г. - 500 млн. долара под формата на акции на Facebook. Той също така е дарил доста средства на своята организация Internet.org.

Въпреки това успява да спести над 30 млн. долара, за да купи четири къщи, съседни на неговата в Пало Алто. Говори се, че строителен предприемач искал да купи имотите и да ги пусне за продажба, рекламирайки ги като съседни на дома на Закърбърг. Така самият Закърбърг решил да ги купи и да ги отдаде под наем на първоначалните им собственици. Неговият дом е с площ 460 кв. м. Той има и друга къща в Сан Франциско за 10 млн. долара.

Като цяло Закърбърг живее доста скромен живот, предвид мултимилиардното му състояние и е щастлив просто да носи своите суичъри.