Джуда Шилер предизвиква доста сериозен интерес, когато миналата година отива на работата със своя велосипед.

В една спокойна септемврийска сутрин Шилер, който е 42-годишен дизайнер и жител на Мил Вали, Калифорния, качва велосипеда си върху две водни платформи и се придвижва до работа по вода от Оукланд до Сан Франциско за малко повече от час.

“Никакви автобуси, никакви коли, никакви таксита, никакви пешеходци,” казва Шилер, след като акостира в Сан Франциско. “Следващата година ще имаме 500 велисопедисти, които ще пристигат по виртуална велоалея в залива с мен.”

Въпреки че тази прогноза се оказва прекалено оптимистична, Шилер вече е с една стъпка по-близо до осъществяването й, след като представи първия модел, които вече се продава. Името му е X1 и е произведен от Schiller Bikes.

Новият модел се различава доста от първоначалния прототип на Шилер, който не бе нищо повече от обикновен велосипед захванат за водните платформи. X1 е направен от анодизиран алуминий, разполага с LED светлини и се сгъва, така че да се побере в багажника на кола или в килера.

Според Шилер водният велосипед може да развива скорост от 8 възела, което се равнява на около 15 км/ч по суша и е един от малкото, които могат да се движат назад.

Възможността за каране на велосипед по вода обаче не е никак евтина. Препоръчителната базова цена на X1 е малко под 6 500 долара.

Версията на Основателя пък се продава за 8 775 долара.

На уебсайта на производителя потенциалните клиенти могат да избират между различни комбинации от цветове, както и желания от тях размер.