Първо определението:

"Способността да работиш здраво и да реагираш устойчиво на провали и беди; вътрешното качество, което дава възможност на човек да работи здраво и да се придържа към неговите увлечения и цели."

Сега и думата:

Упоритост.

Определението на упоритост почти перфектно описва качествата, които всеки успял човек притежава, защото психическата устойчивост изгражда основните на дългосрочния успех.

Например, успелите хора, се справят отлично с отлагането на удовлетворението. Успелите хора се справят отлично с устояването на изкушенията. Успелите хора се справят отлично с преодоляването на страха, за да направят, това, което трябва да направят. (Разбира се, това не означава, че те не се страхуват — това не означава, че са смели. Има голяма разлика.) Успелите хора не само подреждат приоритетите си, а постоянно правят това, което са решили, че е най-важно.

Всичките тези качества изискват психическа устойчивост и упоритост — така че не е съвпадение, че това са някои от качествата на хората, постигащи забележителни успехи, пише Джеф Хйдън от Inc.

Ето няколко начина за това как да подобрите психическата си устойчивост и в резултат на това да имате повече успехи:

1. Винаги се дръжте сякаш напълно контролирате нещата.

Има един цитат, който гласи следното: "Моли се сякаш Господ ще се погрижи за всичко; действай сякаш всичко зависи от теб."

Също нещо важи и за късмета. Много хора смятат, че късметът има много общо с успеха или провала. Ако успяват, късметът е бил с тях, ако се провалят, той е бил срещу тях.

Повечето успели хора наистина усещат, че добрият късмет е има известна рола за техния напредък. Те обаче не чакат добрия късмет, нито се притесняват за лошия. Те действат сякаш успехът или провалът са напълно под техен контрол. Ако успеят, заслугата е тяхна. Ако се провалят, вината е тяхна.

Ако не губим умствена енергия да се притесняваме какво може да ни се случи, можем да вложи всичките си усилия в това да направим така, че нещата да се случват. (Ако пък имаме и късмет, тогава ще се получи още по-добре.)

Човек не може да контролира късмета, но със сигурност може да контролира себе си.

2. Оставяйте настрана нещата, върху които нямате способности да оказвате ефект.

Силата на психиката е като силата на мускулите — никой не разполага с неограничен запас. Така че защо да губите част от силата си за неща, които не можете да контролирате?

За някои хора това е политиката. За други семейството. За трети глобалното затопляне. Каквото и да е това, за което ви пука и искате и на другите да им пука.

Няма проблем. Правете каквото можете: Гласувайте. Вслушвайте се повече. Рециклирайте и намалете въглеродния си отпечатък. Правете каквото можете. Бъдете собствената си промяна, но не се опитвайте да карате всички останали да се променят.

Те няма да го направят.

Вижте още: 14 навика на нещастните хора

3. Гледайте на миналото като на ценно обучение…и нищо повече.

Миналото е ценно. Учете се от грешките си. Учете се от грешките на другите.

И толкова.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи? Зависи от гледната ви точка. Когато ви се случи нещо лошо, погледнете на него като на възможност да научите нещо, което не сте знаели. Когато друг човек допусне грешка, не само се поучавайте от нея, а я използвайте като възможност да бъдете вежливи, милостиви и толерантни.

Миналото е просто едно обучение; то не ви определя. Мислете за това кое се е объркало, но само от гледна точка на това как следващия път вие и хората около вас ще направите така, че всичко да е наред.

4. Празнувайте успеха на другите

Много хора гледат на успеха като на игра, в която общата сума на всички печалби и загуби е нула. Когато някой друг блести те смятат, че това отнема част от светлината от техните звезди.

Ядът поглъща голямо количество психическа енергия — енергия, която е по-добре да бъде употребена на друго място.

Когато ваш приятел направи нещо страхотно, това не пречи и на вас да направите нещо страхотно.

5. Никога не си позволявайте да хленчите (или да се оплаквате, или да критикувате.)

Вашите думи имат власт, особено над вас. Когато се оплаквате от проблемите си, това винаги ви кара да се чувствате по-зле, а не по-добре.

Така че, ако нещо не е наред, не губете време да се оплаквате. Концентрирайте психическата си енергия в това да подобрите ситуацията. (В крайна сметка ще трябва да подобрите нещата, ако не искате да хленчите вечно.)

Защо да губите време? Оправете нещата сега. Не говорете за това какво не е наред. Говорете за това как можете да подобрите нещата, дори и ако този разговор е с вас самия.

Правете същото и с вашите колеги и приятели. Не бъдете просто рамо, на което могат да поплачат. Приятелите не позволяват на приятелите си да хленчат; приятелите помагат на приятелите си да подобрят живота си.

Вижте още: Седем глупави начина, по които умните хора се саботират

6. Концентрирайте се върху това да впечатлявате само себе си.

Никой не ви харесва заради дрехите ви, колата, нещата, които имате, длъжността, която заемате или вашите постижения. Всичко това са "неща." Хората може да харесват вашите неща, но това не означава, че харесват вас.

Разбира се, те може да се преструват, че ви харесват, но това няма да е трайно.

Истинските отношения ви правят по-щастливи и ще откриете, че създавате такива отношения само, когато спрете да впечатлявате и започнете просто да бъдете себе си.

Тогава ще имате много повече психическа енергия за хората, които наистина са важна част от живота ви.

7. Бройте благословиите си.

Заделяте по една секунда вечер преди да изгасите лампите и да си легнете и тогава спирайте да се притеснявате за това, което нямате. Не се притеснявайте за това, което другите имат, а вие не.

Мислете за това какво имате. Имате много неща, за които да сте благодарни. Усещането е доста добро, нали?

Да се чувствате добре по отношение на себе си е най-добрият начин да презареждате психическите си батерии.