Най-голямата епидемия на вируса на Ебола в историята е “изключително събитие” и представлява международна опасност за здравето, обявиха от Световната здравна организация (СЗО).

“Евентуалните последици от по-нататъшно разпространяване в международен план са особено сериозни, предвид устойчивостта на вируса,” предупредиха от базираната в Женева организация. “Необходима е координирана международна реакция за спирането на разпространението на Ебола.”

Вирусът е убил 932 души в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне от март досега, обявиха от СЗО на 6 август.

Настоящата епидемия е първият случай, в който Ебола се появява в Западна Африка. Досега най-лошо засегнати бяха Демократична република Конго и Уганда. Липсата на граничен контрол обаче е позволила свободното придвижване между трите държави на заразени хора, които не са потърсили медицинска помощ.

Световната банка обеща 200 млн. долара финансиране в отговор на призивите на трите държави, докато СЗО и Африканската банка за развитие ще осигурят 50-60 млн. долара.

Вирусът на Ебола се предава при влизане в контакт с телесните течности на заразен човек. Засега няма одобрено лекарство. Стандартното лечение е да се предотврати дехидратиране, да се подменя изгубената кръв и да се използват антибиотици за подтискане не евентуални странични инфекции. Надеждата е, че имунната система на човека в крайна сметка ще надвие болестта.