Диамантената мина Екати се намира на около 200 км южно от Полярния кръг, в района на Лас де Грас, в северозападните територии на Канада.

Смята се, че мината е наречена по този начин заради белия кварц в района, който местните оприличават на еленска мас.

Екати е първата едновременно открита и подземна диамантена мина в света. Това е съвместно предприятие между BHP Billiton Diamonds (80%) и геолозите Чарлс Фипке и д-р Стюарт Блъсон (всеки от тях притежава по 10%).

Първият знак за наличие на диаманти в района, или така наречената кимберлитова скала, е намерен през 1985 г. от Чък Фипке и Стюарт Блъсон, които са проучвали мястото в продължение на почти десет години.

Кимберлитовата скала е мека вулканична скала, която се намира в дълги, вертикални вулканични тръби, в които понякога се срещат диаманти.

Вижте още: Най-жестоките белези върху планетата, оставени от човека

В света съществуват по-малко от 10 000 подобни кимберлитови тръби. Екати разполага със 156 от тях, като най-малко в шест се съдържат диаманти.

Кимберлитови тръби в Екати са 45-62000000 годишни и повечето от тях лежат под плитки езера, образувани от топенето на ледник преди 8000 до 10 000 години.

Екати официално започна да функционира на 14 октомври 1998 г., когато е управлявана от BHP Billiton Canada Inc. Очаква се в нея добивът на диаманти да продължи в следващите 25 години.