След като към края на миналия месец споменахме за тревожните тенденции при цената на горивата у нас, а именно запазване на нивата им при поевтиняване на цената на петрола на международните пазари, отново ще проследим как стоят нещата към днешна дата.

Спадът в цената на петрола продължи през последните три седмици, като типът брент се понижи вчера до най-ниска стойност от 13 месеца насам. За посочения период ценната суровина е поевтиняла с 3.7%.

Логично е в такива условия цените на бензина и дизела у нас да се понижават. Те обаче запазват нивата си, в сравнение с преди три седмици.

Виж още: Дизелът в девет европейски страни по-евтин от този у нас

За сравнение, поевтиняване се наблюдава в цената на горивата във всички останали европейски страни членки, като средното понижение в цената на най-масовия бензин А95 е в размер на 2 цента за литър, или 1.35%.

По-малко е понижението в цената на дизела в страните от ЕС, но това е нормално предвид на относително облекчената данъчна и акцизна политика в Европа по отношение на това гориво.

Поевтиняването на бензина в останалите страни членки и запазване на цената му у нас води до това, че вече няколко страни се отличават с по-ниски цени на бензина в сравнение с тази по родните бензиностанции.

Естония, която се отличи с по-добри цени на горивото още преди три седмици, продължава да държи лидерската позиция на страната с най-евтин бензин в ЕС с цена от 1.23 евро за литър. За сравнение преди три седмици цената на горивото в Естония бе при ниво от 1.26 евро, или се наблюдава поевтиняване с три евроцента (2.44%).

По-евтин от бензина у нас е станал този в Латвия (1.271 евро за литър) и Полша (1.282 евро за литър). Бензинът в Полша е поевтинял с 3 евроцента.

Както вече неведнъж сме споменавали, зад относително по-високата цена за бензина и дизела у нас стоят високата добавъчна стойност, която петролният сектор прибавя към цената на горивата, на фона на едни от най-ниските мита и акцизи в ЕС.

Петролната компонента плюс добавката на петролната индустрия формират 0.721 евро от цената на литър бензин у нас. За сравнение тази стойност е по-висока единствено в пет страни от ЕС – Кипър, Дания, Италия, Португалия и Румъния.

Същата компонента при цената на дизела (петролната компонента плюс добавката на петролния сектор) възлиза на 0.774 евро, като положението тук е още по-зле, като по-висока стойност откриваме само при две страни – Дания и Румъния.

Продължава и странната ситуация, при която литър дизел у нас е по-скъп с 2.5 цента от литър бензин спрямо факта, че средната цена на дизела в ЕС е с 9.3 цента по-ниска от тази на бензина.