Създателят на Facebook Марк Закърбърг изсипа кофа с ледена вода върху себе си, след което публикува видеото в YouTube. Причината - ALS Ice Bucket Challenge.

Едно от най-големите предизвикателства в мрежата в последните месеци е в подкрепа на болните от амиотрофична латерална склероза - ALS. Тя е по-известна като болест на Лу Гериг и засяга моторните мускули.

В 40-секундното видео Закърбърг призова главния директор на Facebook Шерил Сандбърг, председателя на Microsoft Бил Гейтс и съоснователя и главен изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс да направят същото.

Вижте още: Невероятният живот на Марк Закърбърг

Според правилата, всеки предизвикан трябва до 24 часа да излее кофа със студена вода върху главата си. Ако не го направи, трябва да дари 1000 долара на американската ALS асоциация за научни изследвания за откриване на лек срещу болестта.

След това предизвикателството трябва да бъде отправено към други трима души. Практиката показва обаче, че дори и след като изипят водата върху главата си, хората даряват парите за битка с болестта.

Закърбърг е предизвикан от губернатора на Ню Джърси Кристофър Джеймс Кристи. В предизвикателството беше включен и американският президент Барак Обама през миналия месец, но той отказа да го приеме и дари парите.