В Ню Йорк са родени повече милиардери, от който и да било друг град по света, спорeд ново проучване на британското списание Spear's и компанията WealthInsight.

Един на всеки 40 милиардери по света е роден в американския град. Това е повече от два пъти, в сравнение с другите градове, в които са родени най-много милиардери - Лондон и Москва.

Според данни на WealthInsight, Ню Йорк е дал на света цели 52% от милиардерите. След него се нареждат Москва с 22% и Лондон с 21%.

"Ню Йорк не само оглавява класацията по брой на родени в града милиардери, но също така е родното място на първия милиардер в света Джон Д. Рокфелер," според анализатора на WealthInsight Оливър Уилямс.

"Днес в Ню Йорк са родени повече милиардери, отколкото където и да било по света, което доказва, че Голямата ябълка се радва близо век на вдъхновяващи и успели бъдещи предприемачи."

Въпреки че родните градове на милиардерите са разпръснати на най-различни места по света, по държави картината изглежда доста по-концентрирана.

Около 40% от милиардерите във Вeликобритания са родени в Лондон, а близо 20% от тези в САЩ са родени в Ню Йорк.

Първото място на Ню Йорк в класацията не е изненада за редактора на Spear's Джош Спиро, който казва: "Ако ще бъдеш предприемач или новатор, малко са местата по света по-добри за това от Ню Йорк."