Световната карта на милиардерите акцентира върху китайски градове: изследователската фирма Wealth Insight направи проучване кои са градовете, в които живеят най-много милиардери. Три европейски града намериха своето място в топ десятката. Вижте класацията:

Десето място: Лос Анджелис

Независимо дали в Холивуд, или в Бевърли Хилс: не само филмовите звезди се чувстват комфортно в Лос Анджелис. Сред 3,8 милиона жители в града се намират 19 милиардери. По този начин Лос Анджелис каца на десето място в класацията, като споделя позицията с голям китайски град…

Десето място: Шенжен

Еднакъв брой милиардери живеят в Лос Анджелис и в китайския град Шенжен, намиращ се в близост до Хонг Конг. Въпреки това там концентрацията на милиардери е много по-ниска: свръхбогатите са разположени из 10,5 милиона жители – в пъти повече, отколкото в Лос Анджелис.

Вижте още: Богатите отговарят защо трябва да си богат

Девето място: Париж

Френската столица е считана за един от най-скъпите градове в Европа. Не е изненадващо, че в нея живеят 22 милиардери, сред населението от 2.2 милиона жители. В това сравнително малко население, концентрацията на милиардери е много по-голяма, отколкото в Лос Анджелис и Шенжен, където живеят значително по-голям брой хора. Има още два европейски града на по-високи позиции в класацията. Може ли да познаете кои са те?

Осмо място: Шанхай

23 милиардери живеят в Шанхай, заедно с още 23 милиона души. В Китай има и други градове, по-напред в класацията, в които има повече милиардери.

Седмо място: Истанбул

Истанбул се разраства бързо – правопропорционално на супербогатите там! Само през 2012 година броят на турските милионери се е увеличил с 23 процента според Wealth Insight. А най-богатите от тях, които са натрупали не просто милиони, а милиарди, са 24 души в 13.7-милионния турски град.

Шесто място: Мумбай

Индия също се включва в класацията! 26 души от 12.5-милионното население на Мумбай са милиардери.

Пето място: Пекин

Китайската столица има население от 20,7 милиона жители, от които 29 имат един или повече милиарда в своята банкова сметка. Но има още един китайски град, който е по-напред в класацията…

Четвърто място: Хонконг

Доста повече милиардери живеят в Хонконг, в сравнение с Пекин. 40 е тяхната бройка – единадесет повече, отколкото в столицата. Те са разпределени измежду едва 7.1 милиона жители.

Вижте още: Златно гето, или как се създават богаташки квартали

Трето място: Лондон

С 14 милиардери повече Лондон бие Хонг Конг в класацията. 54 са свръхбогатите хора в европейската банкова столица с 8.2 милиона жители.

Второ място: Москва

В Москва има цели 64 милиардери, което я поставя на второ място в класацията. Населението на града е 11.5 милиона души.

Първо място: Ню Йорк

Първото място на Ню Йорк не е изненадващо, като се има предвид дългата му бизнес аристокрация и новобогаташите, създали богатството си на Wall Street. В града с 8,3 милиона души население живеят 70 милиардери.