Президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров, който е и отявлен почитател на Instagram, е задържал над 1 000 гости на сватба в музей през уикенда, след като неговият iPhone изчезнал, пише MarketWatch.

Кадиров, бивш чеченски бунтовник, чийто управленски стил пред време бе оприличен като на някой “средновековен деспот,” има срещу себе си много обвинения през годините за нарушаване на човешките права, в това число измъчване и убийство.

Напоследък обаче той е по-известен с множеството си последователи в Instagram, където качва свои снимки как се гушка с малък тигър или вдига тежести във фитнеса.

Според руската група за защита на човешките права Memorial Кадиров изгубил своя iPhone, който използва, за да поства снимки в Instagram, понякога по няколко пъти на ден, по време на откриването на музей през уикенда. Мястото на откриването било село в централна Чечня, а в същия ден в музея имало и сватба.

Според Memorial гостите на сватбата били информирани по високоговорителя за липсващия телефон, след което били разпитани от полицията. След като гостите били освободени, над 1 000 от тях били привикани отново след полунощ за нови разпити.

“Местни жители твърдят, че в събота вечер полицията и служители на регионалната администрация събрали и разпитали над 1 000 души, в това число деца,” информира Memorial в изявление на своя уебсайт, преведено от Радио Свободна Европа. “Повечето от тях се прибрали у дома чак на следващата сутрин.”

В същото време говорител на Кадиров твърди, че не е имало среднощни разпити.

Кадиров пък се завърна в Instagram, пускайки следната снимка, ден след изявлението на Memorial.