Фондът на Бъфет Berkshire Hathaway Inc. изнесе съвсем скоро промените в портфейла си към 30 юни. Интересен е фактът, че фондът концентрира във все по-голяма степен портфейла си, като 58% от управляваните му 107.6 млрд. долара са насочени едва в четири позиции.

Виж още: 17 факта за Бъфет и неговото богатство

Ето кои са 10-те позиции, в които Бъфет е насочил най-голяма част от управляваните от него средства, или 83% от тях:

Wells Fargo

Инвестирани в компанията средства: 25.4 млрд. долара

Процент от компанията: 8.9%

Това е най-голямата позиция в портфейла на Бъфет. Банката е най-голяма по пазарна капитализация в САЩ. Въпреки че финансовата институция се представя изключително през тази година и бе обявена за най-ценен банков бранд за годината, 2014 г. е първата, в която Бъфет не добавя към позицията от години насам. Само стойността на марката на банката се оценява на 30 млрд. долара.

Coca-Cola

Инвестирани в компанията средства: 16.0 млрд. долара

Процент от компанията: 9.12%

Компанията Coca-Cola Co. обяви съвсем скоро действия по закупуване на компании като Monster Beverage и Keurig Green Mountain в усилията си да навлезе на нови пазари и да разшири продажбите си, както и да диверсифицира своя продуктов микс.

Наскоро марката на компанията бе обявена за най-влиятелна в класацията Top 100 Most Powerful Brands на 2014 година.

American Express

Инвестирани в компанията средства: 14.4 млрд. долара

Процент от компанията: 14.49%

Компанията продължава да се облагодетелства от растящите покупки на потребителите с кредитни карти. Акциите на компанията се повишиха с близо 50% през изминалата година, което до голяма степен е причина за това позицията да е толкова голяма в портфейла на Бъфет. Инвестициите на Бъфет в American Express Co. датират от десетилетия насам.

IBM

Инвестирани в компанията средства: 12.7 млрд. долара

Процент от компанията: 7.03%

Това донякъде е уникална за Бъфет компания - предвид на това, че той традиционно стои настрана от технологичните компании. Интересен е фактът, че тази позиция бе една от най-продаваните от фондовете технологични компании през тази година. Компанията се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 9.5 пъти.

Walmart

Инвестирани в компанията средства: 4.4 млрд. долара

Процент от компанията: 1.82%

Компанията не успява да намери път към повишение на продажбите си. Въпреки това обаче, тя все още е най-голямата търговска верига в света. Това, както и значителното понижение в акциите на компанията, най-вероятно са мотивирали Бъфет да прибегне до нея.

Procter & Gamble

Инвестирани в компанията средства: 4.1 млрд. долара

Процент от компанията: 1.95%

Това е една интересна позиция в портфейла на Бъфет, защото е била намалена наполовина през последните години. Най-големият световен производител на козметика е в процес на отделянето на 90 до 100 продукта в отделни компании с цел фокусиране върху основния си бизнес. Това е една от най-високо дивидентните компании в портфейла на Бъфет.

Exxon Mobil

Инвестирани в компанията средства: 4.1 млрд. долара

Процент от компанията: 0.96%

Това е една от позициите, които имат смисъл единствено за фонд като този на Бъфет. В крайна сметка фондът на гениалния инвеститор се върти около петролната и газова индустрия от десетилетия и има много голям опит в този сектор. Exxon е една от няколкото компании по света, която генерира приходи от над 100 млрд. долара на тримесечие.

U.S. Bancorp

Инвестирани в компанията средства: 3.5 млрд. долара

Процент от компанията: 4.44%

Това е една водеща регионална банка и позиция, към която Бъфет добавя непрекъснато, тримесечие след тримесечие. В момента фондът разполага с над 80 милиона от акциите на банката, което е относително трудно да бъде осъществено предвид на относително малкия й размер.

Moody's

Инвестирани в компанията средства: 2.2 млрд. долара

Процент от компанията: 11.68%

Това е друга значителна позиция на Бъфет, въпреки че е била намалена. Рейтинговата агенция бе подложена на сериозни критики по време и след кредитния балон в САЩ преди пет години. Фондът на Бъфет обаче остава най-големият външен инвеститор в компанията.

Goldman Sachs

Инвестирани в компанията средства: 2.1 млрд. долара

Процент от компанията: 2.87%

Делът в компанията датира отпреди финансовата криза. Компанията сега е компонент на Dow Jones, след като по време на финансовата криза попадна в графата „твърде големи, за да се провалят“ и получи държавна помощ. Все още не е ясно дали Бъфет ще смята дела си в компанията като основен, към който да добавя, или в определен момент ще започне да го намалява.