Какво прави някои хора по-устойчиви психически от други?

Според Американската психологическа асоциация те просто се приспособяват по-добре към несгодите, трагедиите или травмите - нещо, върху което всеки от нас може да поработи.

След невероятна загуба тези осем успешни, известни личности са намерили начин да превърнат личната трагедия в надежда.

Дженифър Хъдсън

Преди шест години певицата Дженифър Хъдсън загуби майка си, брат си и племенника си в рамките на три дни.

Те бяха застреляни от съпруга на по-голямата й сестра.

Въпреки неизмерима си болка, Хъдсън създаде в памет на племенника си фондацията D. King Gift.

Тя има за цел "да осигури стабилност, подкрепа и положителни преживявания за децата от всички среди и да им даде възможност да се развиват, за да бъдат продуктивни, по-уверени и щастливи възрастни."

Лиам Нийсън

Актьорът загуби съпругата си Наташа Ричардсън след ски инцидент в Монреал през 2009 г. След пет години той продължава да се бори с мъката всеки ден, както заявява в интервю за медиите.

След като Наташа изпада в мозъчна смърт, животоподдържащите системи са изключени, след като цялото семейство се сбогува с нея.

Нийсън взема и друго трудно решение – той дарява три от нейните органи - сърце, бъбреци и черен дроб - така че тя все още помага на другите да живеят по-добър живот.

Опра Уинфри

Днес една от най-успешните жени в света, Опра е преминала през много трудни периоди, за да си завоюва тази титла.

Тя е жертва на сексуално насилие от членове на семейството й, което започва на 10-годишна възраст.

На 14 години тя забременява, но губи бебето си скоро след раждането. Тя крие тази болезнено тайна в продължение на години, докато не споделя историята с пресата през 1990 г.

Въпреки травмата, Опра е отличен ученик в гимназията, печели пълна стипендия за колежа, а сега е жена, на която се възхищават милиони хора по света.

Вижте още: Милиардери, които някога бяха много бедни

Хоакин Финикс

Американският актьор, широко признат за ролята си на музиканта Джони Кеш в Walk the Line (2005 г.), губи брат си Ривър след свръхдоза, когато е на 19 години.

Той е с него по време на инцидента, но не успява да го спаси, въпреки всички опити.

Дълги години се бори със своите зависимости, като дори посещава клиника за алкохолици през 2005 г.

И все пак 20 години по-късно той е запазил своята успешна актьорска кариера и участва в множество социални каузи.

Шарлийз Терон

Когато актрисата от Южна Африка е само на 15 години, тя става свидетел на убийството на баща си. Пистолетът държи майка й, която се опитва да се спаси от нападението му.

Вместо да остави травмата да определя бъдещето й, Шарлийз продължава да преследва актьорската си кариера и в крайна сметка се превъръща в първата южноафриканска актриса, спечелила Оскар.

В интервю за ABC News Терон казва, че гледа на това преживяване като на татуировка на сърцето си. "Това е част от мен, но това не определя живота ми", посочва тя.

Бил Козби

През 1997 г. този легендарен комик е изправен пред трагичното убийство на 27-годишния му син Енис. Той е убит по време на опит за грабеж при смяна на спукана гума в Лос Анджелис.

Енис е възпитаник на Колумбийския университет и амбициозен учител.

Козби се обръща към жена си за подкрепа по време на този болезнен момент.

След като губи Енис, Козби работи по Little Bill – детско шоу на Nickelodeon.

Вижте още: Милиардери, които имат сериозни проблеми в съда

Никол Кидман

Всяка жена, която желае да стане майка и се бори с безплодието, разбира колко е трудно да се разговаря на тази тема с другите, да не говорим за публиката.

Въпреки това Никол Кидман споделя открито за болката си. Освен това тя никога не се отказва – ражда дъщеря, след което осиновява още две деца и се сдобива с още една дъщеря от сурогатна майка.

"Борих се с извънматочна бременност, аборти и лечение на безплодие", казва Кидман.

"Направих всички неща, които могат да бъдат направени, в опита си да забременея. Това е чудото на живота ми," казва Кидман.

Лари Бърд

Известният играч на Бостън Селтикс е американски баскетболен герой за мнозина. Именно неговата страст към спорта го ръководи през някои от най-мрачните моменти в живота му.

Когато е на 18 години, баща му се самоубива само година, след като родителите му се развеждат.

Това не само не го срива психически, но и го мотивира да се посвети на баскетбола и обучението си в колежа.