Срив на руския интерес към имоти край морето. От края на юли спадът на сключените сделки е с около 30%.

Макар да не се признава от всички, спадът е налице. Брокери обясняват, че се повтаря тенденцията с англичаните - изведнъж техният интерес към купуването на имоти у нас спадна. Колкото до руснаците - някои от тях дори се опитват вече да продадат закупеното в България.

Брокерите признават, че сключените сделки с руснаци драстично намаляват. „Действително този сезон отчитаме по-малко, по-слабо търсене и запитване от страна на руснаци, както и в резултат на което и по-малко сключени сделки”, обяснява Диана Иванова, собственик на агенция на недвижими имоти.

Обяснението: политическата криза между Русия и Украйна, посочва Нова телевизия.

„Появиха се и две нови дестинации - Крим и Сочи, където руснаците в момента не могат да почиват, но те по принцип са алтернатива на имотите тук.

Другата причина е оскъпяването на транспорта дотук, защото при сегашните условия, за да дойдат в дома си в България, трябва да летят, което е по-скъпо от пътуването с кола”, обяснява Вячеслав Горюнов, президент на Омската гилдия на фирмите за недвижими имоти.

Опитът сочи, че руснаците първо идват на почивка тук, остават очаровани и започват да търсят жилище. Обикновено са готови да платят около 50 000 евро. Сега обаче има разочаровани.

„Сега ситуацията е такава, че курортният град се превръща в строителна площадка. И за почиващите навярно не е особено добре, но за нас, руснаците, които живеем тук, вече е непоносимо. Това е всеобщото мнение”, казва Татяна.

Брокери отчитат, че част от собствениците вече са готови да продадат закупеното у нас и дори търсят начин да спечелят от сделката.

„Голяма част от тях, закупувайки повече от един имот, първо са постигнали доста добра цена при покупката си”, обяснява Диана Иванова, собственик на агенция за недвижими имоти.

Според брокери, за да се върнат руснаците като клиенти на пазара за недвижими имоти, и за чужденците трябва да има равнопоставени условия за ипотечни кредити.

Въпреки тревожните данни, руските граждани остават най-голямата група чужденци, които притежават имоти у нас.