Ръководителят на екипа за мокри поръчки на бившия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар, който си е признал за стотици убийства, е бил освободен от затвора, след като е помогнал на властите да осъдят бивш министър на правосъдието.

Джон Хайро Веласкез Васкез, по прякор Попай, който си е признал за убийствата на 300 души, както и организирането на убийствата на други 3 000, вече е свободен човек, след като е пуснат от затвор в централна Колумбия, където е излежал 22 години от 30-годишната си присъда.

Наемният убиец бе осъден за убийството на кандидата за президент на Колумбия Луис Карлос Галан през 1989 г., но печели свободата си, след като обръща свидетеля на прокуратурата срещу бившия министър на правосъдието Алберто Сантофимио, който също е бил кандидат за президент на изборите през 1990 г. Така Сантофимио бе осъден за това, че е поръчал убийството на Галан.

Галан, който се бе противопоставил на наркокартелите в страната и бе фаворит да спечели изборите, бе застрелян на градски площад в близост до Богота, докато се подготвя да изнесе реч.

Убийството бе извършено от стрелци на Пабло Ескобар, основател на картела Меделин.

Попай, който в момента е на 52 г., си е признавал в множество интервюта за най-различни престъпления от отвличането на бившия президент Андрес Пастрана до убийството на собствената му приятелка, като всичките те са били по поръчка на покойния му вече шеф.

Сега Попай е получил "условно освобождаване за пробен период от 52 месеца и 22.7 дни".