Легендарният колумбийски наркобарони от 80-те години на миналия век и близък съюзник на Меделин Пабло Ескобар - Хуан Давид Очоа почина в четвъртък в Колумбия.

Очоа си отиде не е от бандитски или полицейски куршум, а от инфаркт, съобщават латиноамериканските медии. Негови близки успяха да го закарат в клиника в Меделин, но лекарите бяха безсилни - 67-годишният пациент имаше сериозни проблеми със сърцето.

За разлика от Ескобар, Очоа и братята му избегнаха смъртта от куршумите на специалните части, съобщава БГНЕС. След като започна хайката за главатаря на картела Меделин през 90-те години, те предпочетоха да се предадат на властите.

С указ на президента Сезар Гавирия те се отърваха с минимални присъди. Очоа престоя в затвора около 5.5 години. След освобождаването му бившият наркобарон се захвана с това, което е обичал през целия си живот - отглеждане на коне.

През това време главатарят на картела Меделин Пабло Ескобар оглавяваше списъка с най-издирваните наркотрафиканти в САЩ. Той се смяташе за един от най-богатите хора в света - богатството му се оценяваше на около 3 милиарда долара. Съединените щати, където Ескобар доставяше тонове кокаин, дълго време го преследваха. Наркобаронът бе убит през 1993 г. при опит да бъде арестуван. Той бе на 43 години. След смъртта му картелът Меделин престана да съществува