След като представи нов „умен часовник“, който няма нужда от придружаващ го смартфон, тъй като има място за сим-карта, най-големият производител на смартфони – южнокорейската компания Samsung Electronics показа ново преносимо „умно устройство“, което наподобява огърлица.

Усилените действия от страна на Samsung по представяне на нови устройства идва дни преди изнасянето на новия модели смартфони на Apple – iPhone 6, както и преди представянето на мобилното устройство iWatch от щатската компания.

Новото устройство е наречено „Gear Circle“. То включва слушалки и микрофон за слушане на музика и провеждане на телефонни разговори. Когато не е използвано, устройството може да бъде носено на врата като огърлица.

И към момента на пазара има много слушалки, които се свързват безжично с мобилните устройства посредством технологията Bluetooth – като например слушалките Beats, но никое от тях не дава сигнали, когато се получи телефонно обаждане, или текстово съобщение, каквото прави Gear Circle.

От Samsung обявиха, че устройството Gear Circle ще бъде пуснато на пазарите по света през октомври.

За да бъде функционален, „умният часовник“ трябва да може да осъществява обаждания и да прави другите функции на мобилните устройства относително лесно достъпни без да се изисква достъп до смартфона. Повечето от „умните часовници“ обаче не са предвидели говорител в тях за провеждане на разговори.