Настоящата година е изключително драматична за инвеститорите - не само в светлината на новите рекорди, достигнати от водещи световни индекси и рекордната капитализация за борсите по света, но и заради значителните геополитически кризи.

Ето по кои направления специалистите очакват най-големи заплахи в оставащите месеци до края на годината:

Украйна

Конфликтът в Украйна, който създава напрежение между Русия и Запада, най-вероятно ще продължи до края на годината. Споразумение между сепаратистите и правителството на Украйна изглежда малко вероятно, поне на този етап.

Виж още: Путин към Барозу: Мога да превзема Киев за две седмици

Европейските лидери се срещнаха отново в събота, когато обсъждиха налагането на допълнителни санкции срещу Русия при влошаване на ситуацията. ЕС даде седмица на страната да промени политиката си към Украйна, преди налагането на нови санкции.

Основен губещ от конфликта е руският фондов пазар, както и руската национална валута, поевтиняла до нов исторически минимум спрямо долара днес.

Русия

Страната срещна отпор от международната общност по повод на политиката към Украйна. Бяха й наложени редица санкции от ЕС и САЩ до момента, като е много вероятно да бъдат активирани и нови ограничения.

По-дълъг конфликт може да е сериозна тежест за икономиката на страната и да доведе до свиване на икономиката, която и към момента проявява сериозни признаци на слабост.

Виж още: Как се отразяват международните санкции на руснаците?

МВФ вече занижи прогнозирания си ръст за икономиката, като по-дълга изолация може да има критични последствия за страната и за региона.

В същото време контрасанкциите на Русия към страните от ЕС и САЩ също могат да окажат сериозно въздействие, особено върху по-малките икономики на страните от ЦИЕ.

Нигерия

Икономиката на Нигерия се развива с драматични темпове по отношение на БВП. При нива от 510 млрд. долара, БВП на страната е по-голям от този на страни като ЮАР и е най-големият в Африка.

Въпреки това страната е изключително нагорещена в геополитически план. Ислямистката военната група Боко Харам оперира в северните райони, като носи сериозни рискове пред стабилността.

Газа

Мирът в региона е изключително крехък, като мирните периоди често са по-кратки от 48 часа. Продължилите повече от седем седмици боеве са довели до 2 200 загинали – предимно палестинци.

Това е един от най-постоянните и продължителни световни конфликти за последните 60 години и най-вероятно ще продължи да създава опасност и в бъдеще.

Ирак

Изненадващо, организацията, известна като ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), набра изключителна популярност и влияение през последната година. Нестабилността в региона е засегнала и износа на петрол от страната, който е един от основните източници за финансиране на организацията.

Тя е поставила под контрол големи части от страната.

Сирия

В Сирия се наблюдава значителна промяна в обстановката, откакто през миналия август САЩ заплашваха страната с въздушни удари срещу правителството на Башар ал-Асад. Усилията за свалянето на Асад доведоха до засилване на няколко антиамерикански групировки, които преминаха в съседните на Сирия страни.

Икономическата нестабилност в Сирия е основен мотив за разрастване на влиянието на ислямистките организации в региона, което носи сериозна заплаха от нестабилност и в бъдеще.

Китай/Япония

Действията на Китай на спорните с Япония територии доведоха до сериозно нарастване на напрежението в отношенията между двете страни. Най-сериозен е диспутът за осем ненаселени острова в Източнокитайско море.

И двете страни отказват да седнат на масата за преговори, като смятат, че тези територии им принадлежат. Този конфликт може да доведе до сериозни икономически последици след себе си, ако по някакъв начин отново излезе на преден план в отношенията между тях.