Световната икономика е в труден период, но броят на милиардерите по света достигна ново рекордно ниво.

Ново проучване на консултантската компания Wealth-X и UBS показва, че през тази година светът се е сдобил с 155 нови милиардери, с което общият им брой нараства до рекордните 2 325 - със 7% повече в сравнение с 2013 г.

Най-много нови милиардери през тази година има в САЩ - 57.

Азия и Латинска Америка, както и Карибският регион пък могат да се похвалят с 52-а и 42-а нови милиардери, респективно, от началото на 2014 г.

"Най-бързо растящият сегмент сред милиардерите са тези, които са наследили само част от състоянието си и са станали милиардери чрез своите предприемачески начинания," се казва в доклада.

В него също така се отбелязва, че 63% от основните компании на всички милиардери не са публични.

Броят на милиардерите в развиващите се пазари обаче дава противоречиви сигнали.

В Африка общото състояние на милиардерите се е увеличило, но броят им е намалял, основно вследствие на променливите социополитически условия. Подобна ситуация се наблюдава и в Близкия изток.

Въпреки това общото състояние на милиардерите по света се е увеличило с 12% до 7.3 трлн. долара, което е повече от общата пазарна капитализация на компаниите в щатския борсов индекс Dow Jones Industrial Average.

Средностатистическият милиардер е на 63 г. с лично състояние в размер на 3.1 млрд. долара, според доклада, в който се отбелязва, че състоянието на повечето богаташи не достига сумата от 1 млрд. долара преди те да наближат 50-те години.

Близо 90% от мъжете милиардери са женени, 6% са разведени, 3% са необвързани, а 2% са вдовци.

Основните индустрии при мъжете милиардери са финанси и банкиране, промишлени конгломерати, недвижими имоти, производство и текстил и облекло и луксозни стоки.

Общо 65% от жените милиардери са омъжени, 10% са разведени, 4% са необвързани, а 21% са вдовици.