Oracle обяви, че съоснователят и дългогодишен главен изпълнителен директор на компанията Лари Елисън ще напусне поста си.

Елисън, който е петият най-богат човек в света, ще бъде заменен от Марк Хърд и Сафра Кац, информираха от Oracle. Хърд и Кац ще бъдат назначени едновременно за главен изпълнителен директор на компанията.

Елисън ще заеме поста на изпълнителен председател и главен технологичен директор. От Oracle обявиха, че производството, правните и финансовите въпроси ще бъдат под ръководството на Кац, докато продажбите, услугите и бизнес подразделенията ще се ръководят от Хърд. Софтуерните и хардуерните инженери пък ще се отчитат пред Елисън.

"Лари заяви много ясно, че иска да продължи да работи на пълен работен ден и да концентрира енергията си върху проектирането на продукти, инженерната дейност, технологичното развитие и стратегията на компанията," се казва в изявление на Майкъл Боскин, който оглавява борда на директорите на Oracle.

"Сафра и Марк са невероятно ръководители, които нееднократно са демонстрирали способността си да ръководят компанията и да разширяват дейността й“.

"Ние тримата работим добре заедно през последните няколко години и планираме да продължим да прави същото в обозримо бъдеще. Запазването на целостта на този ръководен екип винаги е бил мой основен приоритет," казва Елисън в прессъобщението на компанията.