Австралийският долар се оттласна от близо седеммесечното си дъно, след като промишлени данни за Китай показаха, че производството на страната неочаквано бележи ръст през този месец.

Австралийският долар се оскъпи спрямо всичките 31 най-търгувани валути, след като PMI индексът на HSBC Holdings Plc и Markit Economics за Китай даде индикации, че стимулите подпомагат икономиката на най-големия търговски партньор на Австралия.

Йената запази ръста си от вчера, след като поевтиня по-рано на фона на първите въздушни удари на САЩ над Сирия.

Австралийският долар поскъпна с 0.4% до 88.06 щатски цента, след като вчера падна до 88.53 цента, което бе най-ниското му ниво от 4 февруари насам.

Йената добави 0.1% към стойността си до 108.79 спрямо долара, след като преди това поскъпна с 0.2%. Японската валута остана почти без промяна на ниво от 139.80 спрямо еврото.

Еврото също се търгуваше без промяна спрямо долара на ниво от 1.2853. Японските пазари са затворени днес заради празник.

Предварителната стойност на PMI индекса на Китай нарасна до 50.5 в сравнение с очаквани 50 средно от анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg. Стойност над 50 пункта е индикация за ръст.

Австралийският долар падна с 2.3% в последния месец и е най-лошо представящата се от основните валути. Щатският долар се оскъпи с 2.8%, докато йената изгуби 2.3% спрямо кошница от 10 други основни валути.

Австралийският долар поевтиня в последните две седмици на фона на опасенията, че ръстът на китайската икономика се забавя и че Федералният резерв на САЩ е все по-близо до вдигане на лихвите, докато в същото време Централната банка на Австралия не смята да въвежда промени в лихвената си политика.

Йената получи подкрепа, след като от САЩ обявиха, че са нанесли първите си въздушни удари на ИДИЛ в Сирия.

Предварителната стойност на PMI индекса за производството в еврозоната е паднала до 50.6 пункта този месец, в сравнение с 50.7 пункта през август, докато при сектора на услугите спадът е от 53.1 на 50 пункта, според проучване на Bloomberg преди официалните данни на Markit Economics, които се очакват днес.