Бизнес климатът в Германия се е влошил през септември, което е поредният тревожен сигнал за развитието на водещата европейска икономика. Индексът на института Ifo се е понижил до 104.7 пункта през септември спрямо 106.3 пункта през август.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност от 105.7 пункта. Нивото на индикатора е най-ниско от април 2013 година насам.

Слабите данни следват разочароващия индекс за активността в сферата на промишлеността и услугите (PMI) в еврозоната, изнесени вчера.

Продължаващият конфликт между Русия и Украйна, в който е въвлечен и Западът, до голяма степен предопределя влошаването на данните за Германия.

Изнесени през август данни посочиха първото от година насам свиване на немската икономика през второто тримесечие. То дойде в противовес на силното представяне на икономиката през първото тримесечие на годината.

Лошите данни за европейските икономики карат много от пазарните участници да очакват нови допълнителни стимули от страна на ЕЦБ, въпреки опасенията, дошли от Германия, че подобни мерки могат да засилят инфлацията.

След данните еврото не регистрира съществена промяна спрямо долара и продължи да се търгува при нива от около 1.2850.

Немският индекс DAX отбеляза минимално понижение, като загуби около 0.2% от стойността си.