Йената поевтинява, ограничавайки ръста си за седмицата, на фона признаците за постигане на прогрес по отношение на реформите, свързани с пенсионния фонд на Япония, които са част от стратегията за икономически растеж на министър-председателя Шиндзо Абе.

Японската валута се обезцени спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като министърът на здравеопазването на страната Ясухиса Шиодзаки обяви, че ще бъдат направени допълнителни промени по отношения на Държавния пенсионен инвестиционен фонд в рамките на настоящия закон, което подсили спекулациите, че фондът ще започне да инвестира повече в международни активи.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, е на път да запише шестото си поредно седмично повишение, след като подобряващите се перспективи за икономическия растеж в САЩ засилиха очакванията, че Федералният резерв ще вдигне лихвите през следващата година.

Австралийският долар падна до седеммесечно дъно.

“Коментарите на Шиодзаки са премахнали опасенията на пазара, че реформите по отношение на пенсионния фонд могат да бъдат отложени,” според Юджи Сайто, който оглавява отдела за валутна търговия на Credit Agricole SA в Токио. “Разминаването в паричната политика на САЩ и Япония предполага, че поевтиняването на йената ще продължи.”

Йената поевтиня с 0.2% до 108.95 спрямо долара по-рано днес, ограничавайки поскъпването си за седмицата до 0.1%. Японската валута изгуби 0.1% до 138.86 спрямо еврото.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.2746 спрямо еврото, след като поскъпна до 1.2697 вчера, което бе най-високото му ниво от ноември 2012 г.

Австралийският долар остана почти без промяна и се разменяше срещу 87.83 щатски цента, след като падна до 87.72 цента, което бе най-ниското му ниво от 4 февруари.