Париж, Лондон, Рим – всички знаем за тях, виждали сме снимки, мнозина са ги посещавали. Има обаче много столици по света, които не са толкова известни и са пренебрегвани като туристически дестинации.

Вижте 12 от най-красивите столици, за които най-вероятно никога не сте чували и които си заслужава да бъдат посетени:

Махуро

Това е столицата и най-големият град на Маршаловите острови – архипелаг в Тихия океан. Площта й е едва 3.7 кв. км. Градът е важно пристаните. Има луксозни хотели, университет и международно летище.

Населението е едва 30 000 души.

Порт ъф Спейн

Порт ъф Спейн е столицата на Република Тринидад и Тобаго.

Има население от едва 60 000 души. Тя е важен финансов център за Карибските държави. В града живеят много имигранти от Африка, Индия, Франция, Англия, Испания, Португалия, Италия и Венецуела. Архитектурата на града е смес от всички тези култури.

Южна Тарауа

Това е столицата на Карибати. В нея живее около половината от населението на държавата. Представлява заселен Атол. От едната му страна е лагуната Тарауа, а от другата Тихия океан.

Уагадугу

Това е столицата на Буркина Фасо. Тя има население от 1.5 млн. души.

Сред главните атракции на града са парка Бангр-Уеого, двореца, катедралата Уагадугу. Има много паркове, музеи, места за отдих. След обявяването на независимостта в Уагадугу изникват луксозни магазини, дискотеки, хотели и ресторанти.

Басетере

Населението на столицата на Сейт Китс енд Невис е около 15 500 души. Тя се намира в долината Басетере, заобиколена от зелени хълмове и планини.

Ямусукро

Това е столицата на Кот д'Ивоар. Има население от малко над 200 000 души.

Тук се намира най-голямата църква в света – Базиликата на Божията майка на мира, осветена от Папа Йоан Павел Втори през 1990 година.

Асмара

Тук живеят около 650 000 души. Това е столицата на Еритрея. Градът е известен с много добре запазената колониална италианска архитектура. Наричат я Малкия Рим. През 30-те години на ХХ век Асмара е разполагала с повече светофари дори от самия Рим. Забележителни сгради в града са Еритрейският Национален Музей, голяма православна катедрала и две католически катедрали, няколко сгради в стил Кубизъм и много неокласически здания.

Антанариво

Това е столицата на Мадагаскар. Намира се в централната част на острова, на надморска височина около 1500 м. Населението е 1.4 млн. души. Има много паметници и исторически сгради.

Тимпу

Тимпу е столица и най-голям град на Бутан.

Виж още: Най-евтините столици в Европа

Може да посетите Двореца Деченчолинг, построен през 1953 година за Краля на Бутан.

Бандар Сери Бегаван

Столицата на Бруней има население от 140 000 души.

Основни туристически атракции тук са джамията Султан Омар Али, Кралския Мавзолей, Музей Бруней и др.

Вадуц

Столицата на Лихтенщайн се намира в Алпите. Тя има население от едва 5 000 души. Това е една от най-малките столици в света. Основна атракция (освен самите Алпи) е Замъка Вадуц, в който живее кралското семейство.

Мапуто

Столицата на Мозамбик има население от 1.8 милиона души.

Наричат я „перлата на Индийския океан“. Градът е важно пристанище в Индийския океан. Мапуто е била под португалски контрол 500 години.