Къде може да намерим домоуправителя, пита непознат атлетичен младеж, който току-що е позвънил на вратата ви Въпросът е безобиден, но червената лампичка трябва да ви светне на мига.

Това е едно от най-честите питания на домови крадци, които проверяват дали жилището е празно, преди да влязат. Когато упътите непознатия, той ви благодари и се качва в асансьора, може да хукне и по стълбите.

Повечето крадци, дори и тези, които работят по предварителна информация, че собствениците ги няма, чрез позвъняване на входната врата проверяват дали жилището е празно, казва експерт по обирите. Другият дежурен въпрос на апашите е свързан с даването на апартамент във входа под наем.

“Жилището на 5-ия етаж още ли е свободно или го заеха? Прочетох обява, че се предлага гарсониера за студенти?”, са сред често задаваните въпроси, когато стопанин изненада бандита и отвори, припомня вестник "24 часа".

Общо 17 713 са регистрираните престъпления в София от началото на тази година, 5538 са разкрити, показва статистиката на СДВР. 62.4% от тях са кражбите, които са и най-трудни за разкриване, защото бандитите не оставят следи - действат с шапки, за да не падат косми, и с ръкавици, за да не оставят отпечатъци.

Според столични полицаи кв. “Люлин 8” и “Люлин 10” са сред най-опасните за живеене. Обитателите им често стават жертви на грабежи.

В “спалнята на бандитите”, както наричат “Люлин”, униформените наблюдават 120 домови крадци, които активно работят в квартала. Бройката им обаче е много по-голяма, досега не всички са залавяни. Някои работят по роднински - с братята и братовчедите си.

Специфичното за люлинските бандити е, че нямат спирачка и посягат и на имуществото на комшиите си, за разлика от “колегите” си от други райони на София, които не крадат там, където живеят.

В квартала почти няма блок, в който да няма регистрирани престъпления, твърди полицай от 9-о РУП. Средно на ден стават по 2 домови кражби, като полицаите признават, че “Люлин” не е сред предпочитаните райони, тъй като повечето от обитателите му са бедни и рядко може да се открият много пари или скъпи бижута.

За последната година са станали 2 крупни кражби - едната на 60 хил. лв., а другата - на каса с 86 хил. лв. 25 пък са наблюдаваните автокрадци.

Апартаментите се набелязват според инструментите, с които разполага апашът, и дали ще успее да отвори бравата с тях.

Два са начините, по които се избира жилище за тараш. Единият е чрез информация, че собствениците са заможни - карат скъпа кола, имат добър доход, държат бижута, модерна техника и пр.

Съгледвач изучава навиците на стопаните - в колко часа тръгват за работа, кога се прибират, заедно ли излизат и пр. Невинаги обаче демонстрирането на добър стандарт е гаранция, че в дома ще има плячка.

“С най-голяма пачка съм излизал от апартамент, който беше с прогнила дървена дограма и по нищо не личеше, че хората имат пари”, признал крадец при разпит в 9-о РУП.

За да не попадне апартаментът ви “на мушката” на крадците, избягвайте да пускате в жилището си непознати, под предлог например, че искат да го огледат, защото съседното се продава на търг от съдия-изпълнител.

Вторият начин за набелязване на апартамент е чрез предварителен оглед на блока. Преценява се според дограмата, щорите, изолацията. Колкото по-нови и хубави са пердетата например, толкова по-вероятно е апартаментът да бъде предпочетен. Най-определяща обаче е ключалката. Издаден напред патрон се отваря с обикновен френски ключ.

Обикновено се слага знак на набелязаните жилища - клечка кибрит или сгънато листче хартия, за да се провери дали стопаните са вкъщи. “Ако в петък вечерта ви сложат знак, то в събота сутринта ще атакуват апартамента”, казва полицай. Позвъняването е последната проверка преди взлома.

Три са часовите пояси, през които крадците са най-активни. Сутрин от 8 до 14.30 ч - тогава повечето хора са на работа и цели входове се обезлюдяват. Преди месеци в “Люлин 8” банда успява да изтараши 3 апартамента на площадка за една сутрин.

Вторият най-уязвим час е по смрачаване - 19.30-21.30 ч, когато улиците не са напълно обезлюдени, но хората бързат да се приберат. Тогава се атакуват апартаментите с PVC дограма на първите етажи. Вещите се изнасят през балкони и прозорци.

Третият пояс е между 3 и 5 ч, когато сънят е най-дълбок. Тогава обикновено се отварят касовите ключалки. Собствениците на подобен тип брави не трябва да оставят ключа в тях, тъй като за апаша не е проблем с обикновено телче да превърти ключа и така със собствения ви ключ ще бъдете обран, предупреди полицай. Срещу нощните кражби най-обикновено резе или верига ще свърши повече работа.

Обикновено бандите са от по 3-4 души. Най-важен е “ключарят”. В повечето случаи той не влиза да краде, а се изнася по стълбите или с асансьора, веднага щом бравата поддаде. Целта е да не бъде заловен с инструмента - френски ключ, кози крак или заготовка на ключове.

После двама се “пръсват” по стаите. Типично за крадците е, че не делят поравно. Все се намира някой, който да мушне пачка или ланец в джоба, без да каже на другите.

До блока остава съгледвачът, който е и шофьор. Държи връзка с останалите чрез радиостанция. Крадците не използват джиесеми - страхуват се от подслушване. До час те гледат да се отърват от плячката. Парите се делят, а вещите се дават на прекупвачи.

През миналата година от “Люлин” на 2 пъти са крадени и кухненски плотове. Предполага се, че бандитите са работили по поръчка.

Напоследък се наблюдава тенденция откраднатото да потегля към Сърбия и Македония и обратно - крадени стоки от тези държави да идват у нас. Сайтовете за интернет продажба също са предпочитани за пласиране на откраднатото.

Преди година момиче вижда в сайт откраднатия си ден по-рано лаптоп. Полицаите тръгват по следите му и разбират, че само за 3 часа той е бил препродаден 4 пъти.

Не пестете пари за брави

Добрата ключалка остава най-надеждният начин за защита, затова не пестете пари, в случай че държите в жилището си пари, скъпа техника и бижута. Инвестициите си струват, така или иначе, ще я сложите, но вече ще бъде твърде късно, съветват униформените.

Наблюденията им показват, че блиндираните врати са сред най-надеждните. Когато в къщата си държиш 60 хил. лв., трябва да можеш да отделиш и 1000 лв. за врата, коментира полицай.

Сигнално-охранителната техника, за която се смяташе доскоро, че предпазва от крадци, напоследък не ги затруднява. Повечето сотове може да бъдат заглушени чрез мощни радиостанции. Полицаи препоръчват, когато тръгвате на път, да предупреждавате и съседите и да им оставяте телефон.

Фирмите обаче най-често подценяват сигурността. Обясняват, че не могат да поставят решетки на вратите и прозорците, защото това ще им прогони клиентите. Камерите си остават надеждно средство за откриване на бандити. За съжаление обаче, в “Люлин” няма камери и не можем да разчитаме на тях, казва полицай.