Всяка година сп. Forbes изчислява състоянието на всеки американски милиардер, за да изготви класацията си на 400-те най-богати хора в страната. Тази година 11 членове на този клуб са по-големи късметлии от останалите – те са в добро здраве, косата си е на главата им, а пред тях има много, много години, в които да харчат парите си.

В тазгодишната класация на най-младите американски милиардери (които не са навършили 40 г.) има 11 души.

И тази година най-младият сред 400-те най-богати американци е 30-годишният съосновател на Facebook Дъстин Московиц, който държи тази титла от 2010 г., когато дебютира в класацията.

Той изгуби титлата на най-младия милиардер в САЩ това лято, когато Snapchat набра финансиране, което оцени приложението за споделяне на снимки на 10 млрд. долара. В момента създателят на Snapchat Еван Шпигел, който е на 24 г., е най-младият американски милиардер.

Със своето състояние от 1.5 млрд. долара обаче той за малко не влиза в класацията на Forbes на 400-те най-богати американци, защото през тази година място в нея гарантира състояние от минимум 1.55 млрд. долара.

Московиц е само с осем дни по-млад от своя бивш съквартирант в Харвардския университет Марк Закърбърг, който е на второ място в класацията на най-младите милиардери. Състоянието на главния изпълнителен директор на Facebook се оценява на 34 млрд. долара, в сравнение с 19 млрд. долара миналата година, което е най-голямото увеличение по абсолютна стойност. На 30 г. Закърбърг е 11-ият най-богат човек в САЩ и най-богатият на възраст под 40 г.

Вижте още: Технологични милиардери със скромни навици

Челната тройка в класацията се оформя от дебютантката в нея Елизабет Холмс, която също е на 30 г., но е родена през февруари. Холмс влиза в класацията благодарения на своята компания за кръвни тестове Theranos. Тя основава базираната в Пало Алто компания с пари, спестени за колеж, и е набрала над 400 млн. долара финансиране за нея, което я оценява на 9 млрд. долара.

Други двама дебютанти сред най-младите милиардери са Ян Коум (7-о място), създателят на приложението WhatsApp, който на 38 г. има състояние от 7.6 млрд. долара, и съоснователят на Uber Травис Каланик (9-о място), който също е на 38 г. и влиза в класацията със своите 3 млрд. долара.

Вижте още: Милиардери, които не са завършили колеж

Не е изнанадващо, че богаташите от Силициевата долина доминират в детската градина на милиардерите.

Пети в подреждането е съоснователят на Napster и бивш главен изпълнителен директор на Facebook Шон Паркър, който е на 34 г., докато седмото място е за съоснователя на Twitter и Square Джак Дорси, който е на 37 г.

Между Паркър и Дорси се нарежда 36-годишният предприемач в сферата на безжичните мрежи и собственик на баскетболния отбор Мемфис Гризлис - Робърт Пера, със състояние от 2.8 млрд., което се дължи на неговата компания Ubiquiti Networks.

Челната десетка се оформя от Ник Уудман, който е създател на компанията производител на камерите GoPro. Той е на 39 г. и разполага с 3.9 млрд. долара.

Вижте още: Как създателят на GoPro камерите стана милиардер

В проценти състоянието на Уудман е нараснало с най-много в последната година - 200%. GoPro излезе на борсата през юни, а цената на акциите й скача от тогава, тъй като все повече хора си купува камери GoPro и ги слагат на шлемове, сърфове, екипировка за гмуркане и т.н.

Пари се правят или наследяват и извън технологичния сектор. Състоянието на 31-годишният Скот Дънкан се оценява на 7 млрд. долара, а той е четвъртият най-млад милиардер в класацията. Дънкан е един от четиримата наследници на състоянието от енергийни тръбопроводи, натрупано от баща им Дан Дънкан.

В предишни години индустрията на хеджфондовете имаше повече представители в тази класация, докато тази година тук е само 39-годишният Чейс Колман, който заема 11-а позиция. Неговата компания Tiger Global Management управлява активи за около 12 млрд. долара. Неговото лично състояние пък е близо 1.9 млрд. долара.

Общото състояние на 11-те най-млади милиардери в класацията на Forbes възлиза на 78.5 млрд. долара, или малко под 4% от 2.29-те трлн. долара, на които възлиза общото състояние на всичките 400 души в класацията на най-богатите американци.